Publicerad 16 maj 2019 kl. 22:06

Rösta i EU-valet

Söndagen den 26 maj väljer finländarna sina 13 Europaparlamentariker. Det handlar om ett väldigt viktigt val. EU har en stor betydelse för allas vår vardag. Mycket av vår egen lagstiftning baserar sig på beslut som fattats gemensamt i EU.

Under hela den tid Finland har varit medlem i EU har Svenskfinland varit representerat genom Svenska folkpartiet i Europaparlamentet. Elisabeth Rehn, Astrid Thors, Henrik Lax, Carl Haglund och Nils Torvalds har varit den finlandssvenska rösten i Bryssel. Den traditionen behöver nu få en fortsättning. Vi i SFP vet vilka särdrag och behov som finns i Svenskfinland. Avståndet till vår egen EU-parlamentariker har alltid varit kort och så ska det fortsätta vara.

Under årens lopp har vi kunnat se otaliga gånger hur SFP:s Europaparlamentariker hört till de mest inflytelserika och aktiva i parlamentet vilket varit till hela Finlands och Europas fördel.

En röst på SFP är även en röst för minoriteterna i Europa. SFP har jobbat med språk- och minoritetsfrågor i över hundra år och den kunskapen behövs också i Bryssel. Då de stora linjerna skissas upp i EU är det viktigt att finlandssvenskarna är med och besluter.

Förhandsröstningen är nu i full gång. Använd din röst och var med och säkra den finlandssvenska rösten i Europa. En röst på någon av SFP:s 20 utmärkta kandidater är en röst för demokrati, öppenhet och mänskliga rättigheter. En röst för ett medborgarnas Europa.

Anna-Maja Henriksson

Partiordförande

SFP

Min man har hittills alltid varit frisk, men ändå blivit nekad att komma ut med sin rollator. Frågar man honom själv säger han alltid nej. Då gäller det för personalen att motivera honom.

Michael Björklunds segerrop från Robinson-ön hördes ända till Åland, tillsammans med alla ålänningars jubel den kvällen.

Tack till Kurre i Jurmo för sina insändare i lokaltidningarna om Veikkaus.Vi går också vecka in och vecka ut och väntar på nya besked om Veikkaus comeback till Åland.

Varför inte låta folk sitta skyddade i sina bilar på bildäck (med ordnad ventilation och så vidare) på färjorna? På flyget sitter man många timmar sämre än i sin bil.

Den 31 maj uppmärksammar WHO Tobaksfria dagen, för att öka medvetenheten om tobakens skadeverkningar och förebygga tobaksbruk.

Under den akuta fasen av coronapandemin har vi sett världen över hur makten har centraliserats. Det har skett genom en betoning av regeringars makt och statens ansvar.

I år firas skolavslutningarna på andra sätt än tidigare år, men vi tror fortfarande att det kommer vara många ungdomar ute i rörelse under dessa kvällar för att fira att sommarlovet är på intågande.

Det sägs i Ålands reklambroschyrer att i ett småskaligt samhälle är beslutsfattarna lätta att nå. Ack vilken kvalificerad lögn. Har försökt nå politiker på hög nivå otaliga gånger utan framgång trots att receptionsdamerna gjort sitt bästa.

Regeringen Thörnroos, med Hållbart Initiativ i regeringsblocket, verkar helt ha tappat taktpinnen i hållbarhetsfrågor.

Badhusberget hör till mina absoluta favoritplatser i stan. Där har jag strosat omkring och njutit av tystnaden och den vackra naturen.

Från det ena hållet ska man lämna företräde för bilisterna, från det andra hållet saknas skylten. Och varken cyklister eller bilister följer vanligen trafikreglerna om företräde.

Med anledning av Daniel Dahlens ledare och Susanne Fagerströms insändare: Det är alltid trevligt med input, men viss faktakontroll bör nog göras ändå.. Tillåt mig lägga in några fakta som verkar ha missats:

I århundraden har människorna i den åländska ö-världen tagit hand om sina medmänniskor och verkat i samspel med såväl djur som den omgivande naturen.

Barn i bild

Fler insändare