Valvaka 2019

Publicerad 14 juni 2019 kl. 22:00

Så fördröjer vi alkohol- debuten för unga

Sommaren står för dörren och därmed går startskottet för betydligt mer alkohol vid fler tillfällen än under det mörka halvåret! Det är ett faktum att vuxna dricker större mängd alkohol vid fler tillfällen under sommaren då också ungdomars alkoholdebut ofta sker.

I år anordnades för första gången på länge en drog- och alkoholfri skolavslutning ”School’s out festival” för högstadieungdomar på Lilla holmen. Ett evenemang som lockade 270 ungdomar ut i sommarvärmen. Det ger oss en tydlig signal om att alkohol och drogfria alternativ är intressanta för denna grupp. Inte någon ungdom blåste positivt i blåskontrollen under kvällen.

Det går inte att nog understryka vikten av att inte under några som helst omständigheter ordna fester med alkohol för minderåriga. Vi vuxna måste vara överens om att ingen under 18 år ska dricka alkohol, använda tobak eller andra droger!

Hur kan vi föräldrar och vuxna agera för att fördröja debuten hos våra ungdomar?

• Tala med dina barn om alkohol, tobak och droger–sinformation och fakta ger styrka att säga nej, att besitta kunskap inger trygghet.

• Förklara vad du är rädd att ska hända om ditt barn dricker alkohol. Alla barn mår bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig.

• Var tydlig som förälder med vad som gäller–ha konsekvenser om överenskommelser bryts.

• Ha kontakt vuxna sinsemellan om hemkomsttider, skjutsar, oroväckande rykten–det är aldrig fel att visa oro och bry sig när det kommer till våra barn.

• Håll kontakt med barnet–gör upp gemensamt hur kontakt hålls när barnet är ute med kompisar.

• Lämna inte dina barn ensamma hemma en helg utan tillsyn hur skötsamma dina barn än är.

• Om du som förälder både varnar och tillåter blir det motstridiga signaler vilket leder till att förtroendet brister.

• Barn behöver inte en polare till–de behöver en vuxen att lita på.

• En självklarhet–langa inte! Det är olagligt och inte någon garanti för att de inte dricker mer än du köpt ut.

Kontakta barnskyddet om du misstänker att en ungdom far illa. Kontakta alltid polisen vid misstanke om narkotikaanvändning!

Kontakta fältarna om du känner dig osäker kring din ungdom eller har frågor, telefon 0400-780237.

Glad sommar!

Landskapsregeringens operativa grupp som arbetar förebyggande mot risk- och missbruk på Åland

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Barn i bild

Fler insändare