Publicerad 7 juli 2020 kl. 22:00

Så ser ålänningarna på lagtingspartierna

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

Den gedigna undersökningen, som utfördes av politices magister Rasmus Lindqvist, fastslog det som vi alla redan visste. Under Katrin Sjögrens ledning har liberalerna förflyttats från ett mittenparti till ett renodlat vänsterparti. Jag antar att många före detta framstående liberaler, som lämnat jordelivet, vänder sig i sina gravar.

Att dagens liberaler bevisligen inte företräder en liberal politik, utan en socialistisk politik, kan nu vetenskapligt fastslås en gång för alla. Detta har också rent praktiskt framkommit av viljan att kvotera, ivern att lagstadga om familjeförsäkringar samt krav på ökad politisk inblandning i marknadens lönesättning och så vidare. Alltså åtgärder som historiskt står i klar kontrast till liberala värderingar.

Samarbetet mellan Katrin Sjögren och sossar på den yttersta vänsterkanten, som exempelvis Nina Fellman, fungerar därtill kamratligt och friktionsfritt. Men man kan inte låta bli att begrunda hur mer borgerliga kandidater som Brunberg, Perämää och Holmberg känner sig hemma i denna vänstersoppa.

Behöver Åland därtill ett socialistiskt parti till som socialistiska kvinnor som känner sig för fina för att uppge sig vara sossar kan rösta på? Ser vi på vårt närområde så är svaret nej.

”En före detta L-väljare”

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Vilken statsmakt som vidtagit rätt åtgärder för att hindra coronapandemins framfart kommer säkert att analyseras många gånger än.

Polismyndigheten på Åland jobbar fokuserat på de inriktningsmål som tagits fram i samarbete med polisstyrelsen och som slagits fast i samband med budgeten. Dessa fastställs varje år.

Flera insändare har klagat på att landskapsregeringen slår alla blommande växter längs vägrenarna, senast en i tisdags. Något vettigt motiv till detta har jag inte sett presenterat av LR.

Omkring 100 personer deltog i en manifestation, som utlysts av en anonym organisation kallad ”BLM-arrangörerna på Åland”.

Vi har inget Eiffeltorn på Åland men väl flera utsiktstorn. Förra veckan guidade jag fyra finländare från Vasa och Kuusamo, jag förvånades lite över hur imponerade de var av utsiktstornet vid Uffe på berget.

Tisdagen den 28 juli blev jag i staden invinkad till en parkerad finskregistrerad personbil.

Lite bakgrundsinformation.

Barn i bild

Fler insändare