Publicerad 25 juni 2020 kl. 22:00

Samling mot rasism

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

De senaste dagarna har vi fått ta del av skakande vittnesmål av hur ålänningar med mörk hudfärg på olika sätt mött rasism och olikabehandling. Att bekämpa rasism och diskriminering är en hjärtefråga för oss, vi har alla ett ansvar att reagera när det sker, både som privatpersoner och politiker. Likabehandling måste betyda likabehandling för alla.

Visionen om ett Åland för alla förutsätter ett samhälle där ingen känner sig förtryckt eller mobbad på grund av sin hudfärg.

För oss moderater är detta en så viktig fråga att vi ändrat våra stadgar så att en rasist inte ska kunna vara medlem i vårt parti. Var och en som vill bli medlem i MSÅ kan fritt ansöka om medlemskap, men måste kunna omfatta FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Vi utmanar och uppmanar alla åländska partier att ändra sina stadgar på motsvarande sätt.

Vår vision är också ett fritt samhälle där var och en kan vara sig själv. Ett fritt samhälle betyder att vi fritt kan debattera om vi vill ha ett mångkulturellt eller monokulturellt samhälle, hur många flyktingar som Åland ska ta emot och hur vi kan välkomna inflyttade på bästa sätt. Ett fritt samhälle betyder också att du fritt kan ha en åsikt om dessa viktiga frågor utan att bli kallad rasist.

Vi måste både klara av att alltid bekämpa rasismen där den dyker upp, men inte heller överanvända ord som ”rasist” eftersom ordet då urholkas och debattklimatet hårdnar, vilket ingen i förlängningen vinner på.

Styrelsen för Moderat samling för Åland (MSÅ)

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Vilken statsmakt som vidtagit rätt åtgärder för att hindra coronapandemins framfart kommer säkert att analyseras många gånger än.

Polismyndigheten på Åland jobbar fokuserat på de inriktningsmål som tagits fram i samarbete med polisstyrelsen och som slagits fast i samband med budgeten. Dessa fastställs varje år.

Flera insändare har klagat på att landskapsregeringen slår alla blommande växter längs vägrenarna, senast en i tisdags. Något vettigt motiv till detta har jag inte sett presenterat av LR.

Omkring 100 personer deltog i en manifestation, som utlysts av en anonym organisation kallad ”BLM-arrangörerna på Åland”.

Vi har inget Eiffeltorn på Åland men väl flera utsiktstorn. Förra veckan guidade jag fyra finländare från Vasa och Kuusamo, jag förvånades lite över hur imponerade de var av utsiktstornet vid Uffe på berget.

Tisdagen den 28 juli blev jag i staden invinkad till en parkerad finskregistrerad personbil.

Lite bakgrundsinformation.

Barn i bild

Fler insändare