Valvaka 2019

Publicerad 12 juni 2019 kl. 22:00

Ska samhället återgå till allmosor och fattighus?

Jaha. ”Vi har inte råd med den välfärdsstat vi har i dag. …de offentliga utgifterna måste varje månad vara flera miljarder lägre än intäkterna”. Så skriver skattekonsulten Kaj Grüssner i gästledaren i Ålandstidningen den 12 juni när han beskriver sin syn på resultatet av den senaste valrörelsen och regeringsbildningen i Finland. Han ondgör sig över att ”det ska finnas allmän offentlig sjukvård, avgiftsfri utbildning, stark regionalpolitik och en myriad av indexbundna stöd och bidrag”. Hans slutsats är att sådan politik är ohållbar både ekonomiskt och moraliskt, ja, hela ”välfärdsstaten är ohållbar”–vi har inte råd med den.

Några alternativ eller någon ny ordning för hur samhället ska ordnas ger han dock inte. Det är därför lätt att komma till slutsatsen att hans drömmodell måste vara ett samhälle där det offentliga, staten, har så litet inflytande och ansvar som möjligt och där skatterna därför kan hållas på en låg nivå. Det är ett samhälle där var och en får klara sig bäst den kan, blir man sjuk och/eller arbetsoförmögen får man skylla sig själv. Barn i sådana familjer kan inte räkna med stöd och hjälp för längre eller högre utbildning och på så sätt går fattigdom, och kanske utslagning, i arv till nästa generation. Blir man sjuk får man också skylla sig själv, den som inte har råd med den dyra privatvården får lita till kanferdroppar och kalla omslag. Och den som inte har privatflyg får väl skumpa fram på gropiga vägar som inte sett en underhållsmaskin på decennier.

Med ledarskribentens råd är vi tillbaka i allmosornas och fattighusen tid. De rika som kan skatteplanera och flytta förmögenheten till skatteparadis lever mycket gott, det fattiga flertalet i armod. För så blir det om vi varje månad ska spara flera miljarder. Vill vi ha det så?

Självklart är den stora statsskulden ett bekymmer men vi kan inte börja avkorta den genom att skära i välfärden för dem som behöver välfärdstjänsterna mest. En sådan politik leder till ökade klassklyftor, utslagning, polarisering och samhällsoro. Kanske är det i stället dags att på allvar börja syna skatteflykten, de allra högsta lönerna, bonusarna, fallskärmarna och gyllene handslagen? Kanske ska de mest välbeställda betala mer för de tjänster de använder? Kanske deras löneutveckling kan pausas? Man behöver inte vara socialist för att anse att det i dag råder lite för stor ojämlikhet mellan dem som har allt och för mycket och dem som tvingas vända på varje euro och cent. Trots välfärdssamhället.

Kerstin Österman

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Barn i bild

Fler insändare