Publicerad 8 februari 2019 kl. 22:00

Spara Borenius fina hus

Runt om i världen slås småstädernas butiker ut av stora köplador på billigare mark utanför centrum. Nästa steg i utvecklingen har blivit att de i sin tur slås ut av näthandeln. Butikskedjorna går sämre och har drabbats av sämre lönsamhet till exempel HM. Retro och second hand bland annat har påverkat slit och släng-tänkandet och våra köpvanor. Det är naivt att tro att kunder och turister strömmar till Mariehamn bara för att man bygger stora hus à la Lotsgatan mitt i centrum.

Fler invånare i centrum är naturligtvis positivt, men påverkar det antalet som handlar där? Själv bor jag mitt i stan och tar bilen till Jomala när jag ska handla för det mesta. Varför? Jo, för att det är öppet när jag har tid och för att jag är lat och tar bilen till ett ställe där det finns parkering strax utanför. Utbudet av kläder i Maxinge är inte särskilt stort, så dom handlar jag som ungdomarna utanför Åland.

Gaturummet på Torggatan slås sönder vid rivning av Boreniuska huset och mysigheten på gågatan försvinner. Tidigare konsulter har lyft fram småskalighet med restauranger och caféer som ett sätt att utveckla absoluta centrum. För turismens skull måste man tillägga originalitet. Det unika och lokala. I mina ögon är Boreniuska huset minst lika mycket värt att bevara om Bagarstugan.

Vart åker ålänningarna själva när de har semester? Till ett ställe som ser ut som en dussinförort? Jag ber er blicka över gatan och titta på Magazins snygga ombyggnad anpassad till sin omgivning. Spara Borenius fina hus, bygg något anpassat på övriga tomter! Rita om!

”Mariehamnare”

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Strax efter valet skrev jag en insändare. Nu har borgarna blivit ett regeringsalternativ. Blir det guld och gröna skogar eller fiasko?

Efter att valet bedarrat har man fått läsa förnuftsvidriga insändare från liberaler, dåliga partiförlorare till Igge Holmberg (S), som med alla medel försöker tvinga fram nya tillvägagångssätt allt för att kunna smutskasta någon som just blivit in

Man borrar i skrivande stund berghål för att kontrollera bergets kvalitet för kommande tunnelbygge. Provborrningarna utförs enligt lokala medier cirka 700 meter upp på land.

I dagspressen varvas sprängdåd, masskjutningar med flyktingbilder och folkfördrivningar. Plötsligt dyker det upp en lastbil i Essex i England som i sin last har 39 döda vietnameser.

Föräldrar, morföräldrar och farföräldrar, vakna upp inför 5G:s intåg! Nu är det våra älskade barns och barnbarns hälsa och liv det handlar om.

Vad håller ÅHS på med? Så kallt på sjukhusets avdelningar att både patienter och personal fryser och måste ge extra täcken och själva gå i ylletröjor och yllesockor.

Jorden är inne i en akut klimatkris anser 11.000 forskare som menar att klimatkrisen är här och att planeten jorden klart och entydigt står inför en nödsituation.

Redan på 1980-talet presenterades forskning i USA som visade att barnets socioekonomiska bakgrund inte alls är den viktigaste faktorn när det gäller möjligheten att nå framgång i skolan som man tidigare hade trott.

Det har varit en del skriverier och diskussioner om en ung mans video på Youtube senaste tiden.

Det hypotiseras om att vi uppnått ett idealt tillstånd där (nästan) alla mainstream-fraktioner är socialt medvetna ekonomiska liberaler där endast nyanserna varierar.

Barn i bild

Fler insändare