Publicerad 6 februari 2019 kl. 22:00

Sundsbor förblir Sundsbor

Replik till Harry Jansson. Inför folkomröstningen i Sund skickade Åländsk center och Obunden samling ut flygblad till alla invånare i Sund med rubriken ”Sundsbo – Vill du bli finströmare?” Utskicket väckte uppmärksamhet, med rätta. Vem som än skickade ut det bladet (vilket också var föremål för debatt) kan knappast mena att man jobbar för frivilliga reformer.

Vad kommunreformen handlar om är inte om Sundsbor ska bli finströmare, eller jomaliter. Sundsbor förblir Sundsbor, hemma kommer att fortsätta vara hemma. Också med en ny kommunal organisation.

Vad kommunreformen handlar om är att större och starkare kommuner ger bättre service. En administrativ reform som gör att Ålands kommunala fält också i framtiden kan leverera. En starkare grund att stå på.

Hur skapar vi organisationer som kan svara mot medborgarnas berättigade krav på valfrihet, hög kvalitet och rättssäkerhet? Dessa förväntningar kommer inte att minska. Trenden i både Sverige och Finland är tvärtom att den ökar, vilket också tydligt framgår ur kommunutredarnas pinfärska rapporter.

Med vänlig hälsning,

Wille Valve (MSÅ)

I sin insändare i fredagens Åland väljer den pensionerade professorn i pedagogik, Rainer Nyberg, att inte bemöta mina argument, utan hemfaller till rena personangrepp.

Sannfinländarnas ungdomsförbund gick förra veckan ut och konstaterade att man nu för tiden också är ett anti-feministiskt ungdomsförbund. Åtminstone jag lyfte på ögonbrynen, men kunde inte bestämma om jag skulle ta det på allvar.

Man blir djupt bekymrad över spekulationerna om ministrarna i den nya regeringen.

Vid ett förbunds styrelsemöte redogjorde förbundets ordförande för förbundets ekonomiska situation. Man diskuterade anpassningen av ekonomin för inkommande år.

Man blir dagligen, då man rör sig på stan, rent ut sagt förbannad på hur det ser ut i vår stad.

Med anledning av intervjun den 7.11.2019 med före detta minister Wille Valve (MSÅ):

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Barn i bild

Fler insändare