Publicerad 12 januari 2020 kl. 22:00

Svårt att boka om på grund av kräksjuka

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Den 27 december var vi som vanligt på väg till Finland för att fira nyår i Korpo. På eftermiddagen drabbades jag av det som med ett mycket tydligt beskrivande namn kallas vinterkräksjukan.

Jag ringde till Viking Line och berättade att vi var tvungna att ställa in resan men att jag hoppades sjukan skulle gå över snabbt och bad om att få resa den 28 i stället. Till min förvåning gick det inte att föra över vår biljett, men överoptimistisk som jag var beställde och betalade jag en ny resa till den 28.

Följande dag stod det alldeles klart att någon resa inte var tänkbar. Jag fick igen ringa till Viking Line och fick veta att en resa måste avbokas 24 timmar innan resan; möjligen kunde man få fem procent av resans pris tillbaka. Vinterkräksjukan anmäler inte sin ankomst 24 timmar innan den slår till, den slår till utan att varsla!

Jag frågade om ett läkarintyg skulle hjälpa och fick ett jakande svar. Min man som är pensionerad läkare skrev ett intyg och jag skickade in det. Jag fick ett svar som sa att intyget inte dög eftersom det inte hade ”tjänsteställets uppgifter och logga”.

Förstår jag det rätt borde jag ha gått till ett överfullt väntrum på en vårdcentral för att få ett intyg på att min mycket enkelt diagnosticerade och mycket smittsamma sjukdom verkligen var vinterkräksjuka. Jag tror inte att jag skulle blivit populär i det väntrummet!

I över 50 år har jag åkt av och an med Viking Line, alltid reguljärt, ungefär tio resor om året. Jag har alltid varit mycket nöjd med bemötande och känt mig hemma på båtarna. Nu sitter jag med två betalda resor som jag inte kan använda. Jag har aldrig begärt pengarna tillbaka utan att få använda de resor jag betalt och på grund av akut sjukdom inte kunnat göra.

Tuva-Stina Lindén

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line, svarar: Vinterkräksjuka är en besvärlig åkomma och dessutom ytterst smittsam. Vi ber Tuva-Stina Lindén ringa upp avdelningschef Pia Nordberg på vår feedback-avdelning, telefon 018-27000, så reder vi upp det skedda.

I lagtingets debatt om tilläggsbudgeten förra veckan utlovades att redan denna vecka skulle finansministern och regeringen påbörja arbetet med nästa tilläggsbudget som skulle ha kommunernas behov i fokus.

Mitt i allt pandemimörker dyker ett nytt otrevligt ord upp: coronafyllan. För många barn blir hemmakarantänen ett dysfunktionellt helvete, på motsvarande sätt som under långhelger.

Saltviksborna intar rätt perspektiv på frågan (Ålandstidningen 27.3) när de ifrågasätter omfattningen av området som ska ingå i havsplanen.

I min senaste insändare om landskapet ska låna pengar från banken för att finansiera sin tilläggsbudget polemiserar jag mot uppfattningen att Paf-pengar är det enda rätta i detta nu.

Alltså vad händer, samhället sätter sina medmänniskor i en framtida psykisk ohälsa. Folk blir permitterade och andra får jobba dubbelt, skolbarn får uppgifter som om de hade två vuxna och inga syskon till hands.

Nu tycker jag att livsmedelsbutikerna inför ett nytt system med att på kassadisken införa ett mellanrum med en halv meter mellan varje ny kunds varor. Vi kan kalla det värnavstånd.

Hur entusiasmerar man sin personal när det är känt att man seglar i motvind? Jo, samtidigt som man informerar om permitteringarså ställs det krav på att personal ska komma till arbetet med egna skyddskläder!

Med anledning av lagtingets beslut om en tillfällig förhöjning av dagpenningen florerar det på sociala medier och till och med i lagtinget felaktig information i sakfrågor.

Vi har alla vaknat upp till en ny vardag med undantagstillstånd, distansundervisade barn och en intensiv sjukvård i beredskap att hjälpa de som drabbas av sjukdom.

Coronapandemin hotar förutom vår hälsa även vår grundläggande utkomst, finländskt arbete. Det största hotet för företagen är nu att kassaflödet sinar, vilket man inte löser enbart med statens omfattande stödåtgärder.

I fredagens Ålandstidingen under rubriken Lokalbörsen ligger Eckerölinjens aktier mellan 50 och 55 euro. Enligt förvaret i Ålandsbanken ligger värdet på 640/16, alltså 40 euro per aktie. Vilket är det rätta?

Lars Gustavsson

Ett stödpaket för permitterade på Åland i coronatider är ett utmärkt förslag från vår regering.

I ledaren ”Prioritera hellre än låna” gör redaktören ett försök att förklara varför det är bättre att använda Paf-pengar i stället för att låna pengar för att finansiera den tilläggsbudget som nu klubbats i lagtinget.

Barn i bild

Fler insändare