Publicerad 22 maj 2019 kl. 22:06

Svårt vara djurvän och EU-vän samtidigt

Kan man vara djurvän, naturvän och dessutom EU-vän samtidigt? Eller är det en omöjlig kombination? Högst troligen.

Med jämna mellanrum får vi se bilder från dessa förfärliga djurtransporter nere i Europa. Långtradare dundrar fram från land till land fullpackade med djur för att hitta något slakteri där man kan få dem avlivade och styckade till ett så lågt pris som möjligt.

Djur som skadas eller avlider under strapatserna ersätts säkert av något försäkringsbolag som transportskador.

Man kan tycka att detta kan väl inte finnas någon ekonomi i men på grund av EU:s generösa bidragssystem så har även detta blivit möjligt. Miljöaktivister tittar också åt ett annat håll. De som reagerar mot detta, djurrättsaktivister, har man satt i förvar där de kan sitta och begrunda.

Nya politiker som tillträder har säkert ambitionen att ta itu med detta, men det glöms bort när lobbyister dyker upp och fyller deras fickor med eurosedlar. Och det kan man förstå.

Nej, det är nog något som vi får leva med. Det enda som kan skapa en reaktion är om vi skulle dra oss ur det här systemet. Att vi inte vill vara med och bidra till detta. Ett system där pengarna styr allt.

Med vänlig hälsning ”En djurvän”

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Barn i bild

Fler insändare