Publicerad 22 maj 2019 kl. 22:06

Svårt vara djurvän och EU-vän samtidigt

Kan man vara djurvän, naturvän och dessutom EU-vän samtidigt? Eller är det en omöjlig kombination? Högst troligen.

Med jämna mellanrum får vi se bilder från dessa förfärliga djurtransporter nere i Europa. Långtradare dundrar fram från land till land fullpackade med djur för att hitta något slakteri där man kan få dem avlivade och styckade till ett så lågt pris som möjligt.

Djur som skadas eller avlider under strapatserna ersätts säkert av något försäkringsbolag som transportskador.

Man kan tycka att detta kan väl inte finnas någon ekonomi i men på grund av EU:s generösa bidragssystem så har även detta blivit möjligt. Miljöaktivister tittar också åt ett annat håll. De som reagerar mot detta, djurrättsaktivister, har man satt i förvar där de kan sitta och begrunda.

Nya politiker som tillträder har säkert ambitionen att ta itu med detta, men det glöms bort när lobbyister dyker upp och fyller deras fickor med eurosedlar. Och det kan man förstå.

Nej, det är nog något som vi får leva med. Det enda som kan skapa en reaktion är om vi skulle dra oss ur det här systemet. Att vi inte vill vara med och bidra till detta. Ett system där pengarna styr allt.

Med vänlig hälsning ”En djurvän”

Liberalernas John Holmberg (JH) skjuter rejält från höften när han bemöter mitt debattinlägg ”Tänk att det krävdes en pandemi”. Man kan nästan tro att Holmberg sitter i aktern på fartyget och fiskar.

Journalistförbundet skriver på sin hemsida:

Att leva i verkligheten är viktigt, inte minst som politiker. Det verkar bestämt som om lantrådet Veronica Thörnroos och jag själv befunnit oss i parallella universum de senaste åren.

Runa Lisa Jansson skriver i en insändare att skattemyndigheterna gör allt för många utredningar, skickar onödiga skattebeslut och som en följd av detta har behov av att öka personalen.

De allra flesta finländare och ålänningar tar coronaviruset på mycket stort allvar och följer alla rekommendationer mycket noga, vilket är en fantastiskt fin sak och styrka i vårt samhälle.

”Ansökte om utkomststöd – erbjöds tält och sovsäck” var rubriken i torsdagens Ålandstidning. ”Ålänningarna måste garanteras ett skyddsnät, ett nät som inte får vara håligt i vissa kommuner” skrev man i Nya Ålands ledare samma kväll.

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Barn i bild

Fler insändare