Publicerad 30 juli 2020 kl. 22:00

Tänk att det krävdes en pandemi

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Vi har inget Eiffeltorn på Åland men väl flera utsiktstorn. Förra veckan guidade jag fyra finländare från Vasa och Kuusamo, jag förvånades lite över hur imponerade de var av utsiktstornet vid Uffe på berget. Hur de njöt av utsikten, vistelsen på Åland, hur de berömde all mat och dryck.

Tänk att det krävdes en pandemi för att få finländare att komma hit. Tänk er att det krävdes en pandemi för att det åländska rederiet Viking Line mitt i allt skulle börja köra specialturer från Helsingfors och ligga vid kajen i Mariehamn i åtta timmar. När senast låg ett Vikingfartyg vid kajen en hel dag i Mariehamn, 20-30 år sedan? Tänk att Tallink Silja gör samma sak och trafikerar direkt från Estland och Lettland.

Tänk att det krävdes en pandemi för att rederierna skulle få upp ögonen för destinationen Åland.

Jag har ofta lyft debatten om destinationen Åland och hur viktigt det är att vi får i land människor från fartygen som passerar Åland. Det fungerade på -70 och -80-talet så varför ska det inte fungera även i dag?

De senaste lördagarna har jag cyklat omkring i Mariehamn med ett leende på läpparna. I lördags satte jag mig mitt på gågatan och bara njöt av alla människorna. Någon sade att Åland borde bli finländarnas Gotland. Kanske vi behöver tänka om lite grann och satsa ännu mer österut nu för att få finländare och även andra att turista på Åland.

Den här sommaren är speciell, men det faktum att det vallfärdar turister med Gabriella, Baltic Queen och Romantika gör att flera åländska företagare kanske överlever den här dystra perioden. Det inger ett hopp om framtiden inför en tuff höst och vinter. I lördags berättade en taxichaufför om paret från Helsingfors som sade att de hade stannat några nätter till på Åland om de visste hur vackert det var här.

Så tack Tallink Silja och Viking Line för att ni låter era passagerare gå i land, njuta av Åland, ta en öl, äta en god lunch, handla en souvenir eller något från de åländska butikerna. Det ger mig och andra företagare och ålänningar en framtidstro för destinationen Åland.

Jag är övertygad om att rederierna har enorma möjligheter att förtjäna pengar på att köra passagerare till och från Åland och låta dem gå i land. Även svenskar vill nog kunna strosa runt en sommardag. Före pandemin och ännu i dag är Åland mest en dags- eller skärgårdskryssning med smörgåsbord, taxfree, karaoke och underhållning för många svenskar. Destinationen Åland existerar knappt västerut, de tror att resan, hytten och ombordlivet på båtarna är Åland. Vill vi på Åland ha det så?

I spåren och sviter av pandemin blir det röda siffror på landskapets och rederiernas resultaträkning och bokslut. Arbetslösheten är oroande hög och många duktiga kreativa människor är utan arbete.

Det är dessa människor och hela det åländska folket som i dag äger det åländska taxfreeundantaget som gör att fartyg behöver lägga till på Åland för att kunna få sälja taxfree. Vi har gett ett uppdrag till våra folkvalda lagtingspolitiker, vi måste ställa krav på dem att agera nu.

Sätt er ner med rederiernas ledningsgrupper och styrelser, fundera på hur vi tillsammans kan använda det åländska taxfreeundantaget på allra bästa sätt. Det är bevisat denna sommar att folk trivs av att stiga i land från kryssningsfartygen och att Åland och ålänningarna mår bra av det. Se möjligheterna till en förändring nu som gör att hela Åland mår bra och kan utvecklas som destination.

Det landbaserade näringslivet utvecklas, det skapas arbetsplatser, Åland får inflyttning och ekonomin stärks. Vi har suttit tysta i 20-30 år, taxfreeundantaget har varit till rederiernas fördel. Lokaltidningar och våra folkvalda politiker verkar inte vilja ta debatten så vem tänker ta den och hur ser den långsiktiga planen nu ut för turismen och Åland framöver?

Anders Holmberg

köpman i Mariehamn

Äldrerådet har under sitt senaste möte diskuterat bland annat framkomligheten och boendet för handikappade och äldre, övervakningen av äldreomsorgen, ekonomi, ensamheten, det brutna indexet och de äldres medicinering.

Den senaste tidens rapportering om oroligheterunder kvällar, nätter och helgerhar väckt frågor kringdessorsakeroch konsekvensersamtvilkainsatser som behövsföratt allaålänningarskakänna sig trygga, i dag och i framtiden.

I och med den fjärde tilläggsbudgeten för 2020 så är underskottet -84,8 miljoner. Det största underskottet i Ålands historia. Men inget jag vill eller kan klandra minister Torbjörn Elisasson (C) för.

I tisdags kväll hade jag lite småärende att göra på stan på vägen hem passerade jag Röde Orms retrobuss som var parkerad på bussplanen.

Resandet släpps fritt nu på lördag. De som kommer från Sverige möts av denna syn i Mariehamn. Prinsessan Corona kanske har gjort att rabatterna frodas, eller är det Törnrosas igenvuxna Borg – är det inte dags att snygga till detta?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Hamnbolaget vill kunna skrota restaurangbåten (ÅT 16/9). Rubriken gjorde mig glad.

Äntligen, äntligen finns det hopp att bli av med skrothögen som så länge ha fått stå kvar och förfula området!

Tack hamnbolaget!

Kh

Jag har sagt att jag inte ska göra negativa personliga politiska uttalanden i offentligheten men när Barbro Sundback (S) tydligen inte har några som helst skrupler längre på vad hon gör eller säger, måste jag ge svar på

tal.

Kultur- och fritidsnämnden, där Barbro Sundback tidigare var ordförande, beslöt 2018 att tacka ja till en niohåls discgolfbana, finansierad av Lions Club Mariehamn.

Den 16.4.2018 beslöt Barbro Sundback, i egenskap av ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn, att placera en discgolfbana i Badhusparken.

Jag har alltid ansett Fixtjänst vara en institution i vårt samhälle och synnerligen välbehövd. Där har alla de som där vistas fått arbeta enligt sin läggning och förmåga och samtidigt känt att arbetet varit viktigt och meningsfullt för dem

I en motion till Mariehamns stad, med Camilla Gunell (S) som första undertecknare vill man att Mariehamns stad ska vara en föregångare när det gäller social hållbarhet och skaffa sig en HBTQIA-certifiering.

Så kom en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Ryggradsdjuren i världen har minskat med nära 70 procent på bara ett halvt sekel.

Barn i bild

Fler insändare