Publicerad 27 november 2019 kl. 21:54

Tiden den bästa julklappen

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Black Friday och julhandeln. Bägges gemensamma nämnare som marknadsföringen i decennier utnyttjat, normaliserat och förstorat; vår tragiska och obesvarade kärlek till konsumtionen.

”Patologisk konsumtion har blivit så normaliserat att vi inte längre noterar den” inleder George Monbiot en artikel från 2012 i vilken han hänvisar till kortfilmen ”The Story of Stuff”.

Upphovsmakaren bakom filmen, Annie Leonard, omtalar att blott 1 procent av det vi köper använder vi längre än ett halvår.

Är det värt att vi spenderar våra pengar på gåvor som aldrig kommer att användas och som för användaren kanske sist och slutligen blir mer en börda än en lättnad?

Vi behöver tänka om som individer och inte lockas av erbjudanden på onödiga produkter som marknadsförs. Marknadsföringen kan formas om, det är vi som konsumenter som sätter standarden genom våra handlingar och konsumtionsmönster.

Så ställ er själva frågan, hade personen köpt detta själv? Är det verkligen för personens skull som man skänker gåvan om den ändå kunnat införskaffa den själv?

Du behöver inte alltid köpa en materiell sak för att stilla ditt konsumtionsbegär. En bättre present kan vara ett presentkort på något som mottagaren verkligen kommer att konsumera vare sig det är en tjänst, upplevelse, eller förbrukningsvaror i form av mat. Eller varför inte fynda på en second hand-butik, loppis eller på Facebookgruppen Ålands Köp & sälj.

Men tänk steget längre. Den dyrbaraste gåvan vi kan ge någon annan i dag, med fullspäckade scheman, kalendrar och mycket skärmtid både på jobb och privat, är ens tid. Tiden är en rättvis valuta. Den fördelas lika mellan alla människor både lokalt och globalt; ingen kan köpa mer tid.

Så tänk efter vad kan du ge till någon du bryr dig om som ingen annan kan ge. Tid med dig. Så skippa den onödiga konsumtionen i år och låt årets julklapp bli tid för dina nära och kära. Både naturen och vi människor vinner på det i slutändan.

Ålands Natur & Miljö

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Barn i bild

Fler insändare