Publicerad 11 september 2019 kl. 22:06

Tidningens rapportering ökar stigmatiseringen

Svaret på min insändare i måndags gör mig besviken.

Dagen före referatet ”Psykotisk man hotade bomba polisstationen” ifrågasatte tidningen på ledarplats att ”rutinerade lagtingsledamöter för fram anklagelser mot en kandidat som inte har plats i lagtinget och därmed inte kan försvara sig”. Under debatten om Ålands radio hade en lagtingsledamot kallat kandidaten omogen, det vill säga uttalat sig om hans psykiska tillstånd. Ledarkommentaren var saklig och på sin plats.

Referatet från tingsrätten visade däremot hur uppenbart det är skillnad på folk och folk: där nagelfors den åtalades psykiska tillstånd och han hängdes ut på en helsida utan någon som helst reflektion över konsekvenserna.

Dylika ”referat” minskar inte stigmatiseringen av personer med psykiska problem utan hotar att öka fördomarna mot en redan utsatt grupp av medmänniskor.

Att svara att man ”rapporterar på liknande sätt från tingsrätten flera gånger i månaden” ärinte tillfredsställande. Bättre kan ni, Ålandstidningen!

Kerstin Kronqvist

pensionerad läkare, Mariehamn

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Barn i bild

Fler insändare