Publicerad 11 september 2019 kl. 22:06

Tidningens rapportering ökar stigmatiseringen

Svaret på min insändare i måndags gör mig besviken.

Dagen före referatet ”Psykotisk man hotade bomba polisstationen” ifrågasatte tidningen på ledarplats att ”rutinerade lagtingsledamöter för fram anklagelser mot en kandidat som inte har plats i lagtinget och därmed inte kan försvara sig”. Under debatten om Ålands radio hade en lagtingsledamot kallat kandidaten omogen, det vill säga uttalat sig om hans psykiska tillstånd. Ledarkommentaren var saklig och på sin plats.

Referatet från tingsrätten visade däremot hur uppenbart det är skillnad på folk och folk: där nagelfors den åtalades psykiska tillstånd och han hängdes ut på en helsida utan någon som helst reflektion över konsekvenserna.

Dylika ”referat” minskar inte stigmatiseringen av personer med psykiska problem utan hotar att öka fördomarna mot en redan utsatt grupp av medmänniskor.

Att svara att man ”rapporterar på liknande sätt från tingsrätten flera gånger i månaden” ärinte tillfredsställande. Bättre kan ni, Ålandstidningen!

Kerstin Kronqvist

pensionerad läkare, Mariehamn

Signaler får mobiltelefoner, basstationer för 3G, 4G och 5G är avsedda att gå långt. Dessa pulserande elektromagnetiska signaler har förmåga att tränga in i eller genom kroppen och påverka hälsan.

Johan Dahlman skriver i sin krönika i Ålandstidningen 15.11.2019 om Ålands Skogsindustrier Ab (ÅSI), virkespriserna på Åland och arbetet efter stormen Alfrida.

Ungdomarnas välbefinnande diskuteras mycket just nu, och med all rätt.

För den finländska husdjursproduktion är friska och välmående djur en grundbult för verksamheten. Vi har redan i dag en relativt sträng djurskyddslagstiftning som bas, och den kommer att förnyas i sin helhet under inkommande år.

I olika insändare förtalar och misstänkliggör Anders Gustafsson (AG) och Ralf Carlsson (RC) Strålskyddsstiftelsen på helt osakliga grunder.

Denna vecka uppmärksammas restorativ rättvisa (eng. Restorative justice, på svenska också reparativ rättvisa) runtom i hela Europa, under hashtaggen #RJWEEK.

Upprepade hänvisningar till en förutsedd ekonomiskt nedgång börjar numera dyka upp i massmedierna.

Misslyckandet med en för landskapet gemensam kommunal räddningsmyndighet är på många sätt ett misslyckande för åländsk kommunpolitik.

Hur kan Rainer Nyberg, före detta professor i pedagogik i Vasa, med tvärsäkerhet påstå att han och Strålskyddsstiftelsen har rätt i fråga om strålningens miljöeffekter?

I sin insändare i fredagens Åland väljer den pensionerade professorn i pedagogik, Rainer Nyberg, att inte bemöta mina argument, utan hemfaller till rena personangrepp.

Sannfinländarnas ungdomsförbund gick förra veckan ut och konstaterade att man nu för tiden också är ett anti-feministiskt ungdomsförbund. Åtminstone jag lyfte på ögonbrynen, men kunde inte bestämma om jag skulle ta det på allvar.

Man blir djupt bekymrad över spekulationerna om ministrarna i den nya regeringen.

Vid ett förbunds styrelsemöte redogjorde förbundets ordförande för förbundets ekonomiska situation. Man diskuterade anpassningen av ekonomin för inkommande år.

Barn i bild

Fler insändare