Publicerad 18 maj 2020 kl. 22:00

Varför ett svårt beslut av IFK?

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Blir mer än fundersam när jag läser artikeln om IFK-spelaren som fick kontraktet uppsagt när Dan Mikkola säger att ”det var ett väldigt svårt beslut att fatta”. Förstår innebörden av det han indirekt vill säga eller inte säga, men det kan och har uppfattats otroligt fel av många man pratat med.

Om det är ett svårt beslut att ta när en spelare i en stor idrottsorganisation står anklagad för två grova våldtäkter, en våldtäkt och misshandel, så torde det inte över huvud taget vara svårt att ta ett beslut om att säga upp spelaren. Man får inte glömma att många av de här spelarna är stora idoler för en del av de yngre spelarna.

Men ännu mer förvånande är att Petra Dahlgren som journalist inte ens ställde frågan varför det var ett svårt beslut att ta? I dagens läge med alla sociala medier, laguppställningar etcetera så hinner inte bläcket torka efter tryck innan de flesta med intresse redan vem som är gärningsman. Så varför frågan inte ställdes kan vara att den kan bli för paradoxal när ämnet är känsligt?

Hur som helst, när domen vunnit laga kraft och det är en offentlig handling anser jag att det ligger lite i ”alla” tidningars intresse att gå ut med namn och bild, bland annat för att skydda våra medborgare från den här extremt farliga personen.

Jens Boeving

Ålandstidningens journalist Petra Dahlgren svarar:

Beslutet att häva kontraktet med spelaren var enligt Dan Mikkola svårt eftersom spelaren inte blivit dömd, vilket också framgår av texten.

Gällande publicering av namn är det ett publicisitiskt beslut som fattas om domen blir fällande.

Med tanke på att Viking Line marknadsför sig med coronacertifiering är jag chockad över avsaknaden av åtgärder för att minimera ofrivilliga närkontakter under mina egna resor till och från Åbo senaste veckor, nu när passagerarantalen tilltagit.

Finska regeringen, landskapsregeringen och landskapsläkaren har tidigt insett allvaret med corona och tagit ett fast grepp om pandemin. Gränser har stängts och begränsningar har införts för allmänheten.

Tack Hanna för svaret på min insändare fast att det, som du skrev inte är en inbjudan till debatt. Låt mig ändå komma med några synpunkter.

Det brukar sägas att det är som mörkast innan det ljusnar. I våras var det onekligen mörkt för åländsk sjöfart.

För många av oss har den senaste tidens påtvingade isolering inneburit en exceptionell omständighet. Men för andra hör social isolering och ensamhet till vardagen. Närmare bestämt en tiondel av Finlands befolkning upplever fortgående ensamhet.

Jag önskar att alla skulle ta sig tid att lyssna på Sommar i P1 den 9 juli då Eveline Jacobson som är intensivvårdssjuksköterska berättar om sin avdelning på Mälarsjukhuset i Eskilstuna så som den såg ut innan och under pandemin med covid-19.

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Barn i bild

Fler insändare