Publicerad 22 augusti 2019 kl. 22:03

Varje val har sina epitet och etiketter

Hur smal ska åsiktkorridoren bli innan väggarna som omsluter korridoren spricker?

Råder det verkligen åsikts- och yttrandefrihet när en liten men väldigt inflytelserik och framförallt högljudd församling tycks vara de som sätter ribban för vad som får eller inte får sägas och skrivas?

Är det fria ordet faktiskt så fritt som vi vill tro att det är? Var och en behöver nog ta sig en funderare kring detta.

Inför förra valet var det rasistkortet som slängdes fram så fort någon över huvud taget ifrågasatte den så kallade godheten. Så fort någon ens ställde en lite kritisk fråga gällande integration, EU-migration eller flyktingpolitik så kom det åkandes, oftast lite vänster ifrån men även från andra håll.

Uttryck som nassar, brunskjortor och främlingsfientlig var vardag framförallt på sociala medier men även i mer traditionell media. Debatten blev väldigt polariserad och åsikter delades upp i bra och dåliga, svart eller vitt.

Nu har rasistkortet bleknat och är som tur är ett ovanligt fenomen även i trådar där det faktiskt tillåts olika åsikter. I dag är min känsla att båda ytterligheterna har en mer nyanserad bild av ”sanningen” i de förut så eldfängda ämnena där folk tilldelades epitetet och sattes i fack så fort de sade eller skrev något som inte ansågs vara politiskt korrekt.

Men i varje val och tillhörande valdebatt både lokalt och i vår omvärld verkar det närmast vara ett tvång att det måste finnas etiketter och epitetet som kan slängas fram för att döda debatten. Nu är det helt andra frågor där man banne mig ska tycka antingen si eller så för annars...

Sexsist var ett av dessa epitet som kunde ha blivit det nya fula, det nya röda kortet som hade gjort att om det slängdes in från ”rätt” avsändare hade kunnat få dig utslängd ur ett Facebookforum eller kanske rent av gjort att dina insändare helt plötsligt inte längre fick plats i tidningen, eller senare tidningarna, för i dessa ärenden är de ofta väldigt synkade. Men även sexist verkar numera vara passé.

Nu är det snart val igen här på Åland. Nu är det klimatförnekare, antifeminist och hbtq-motståndare som vi som kandiderar och andra som vill ha en öppen debatt där alla åsikter förutom rent hatiska ska passa oss för.

Ska vi ha det så i en fungerande demokrati? Ska vi ha en handfull självutnämnda som sätter etiketter, dömmer ut och i värsta fall förstör någon eller några kandidaters chanser att ens få delta i paneler, diskussioner och vädra sina åsikter och värderingar?

Mitt svar på frågorna är absolut nej! Dessa åsikter finns ute i stugorna. Vissa delas av några få och andra av betydligt fler än vi tror, men dom finns.

I en fungerande demokrati ska vi självklart ha regler som utesluter hat och direkta personangrepp men vi ska också värna om yttrande- och åsiktsfriheten även när någon säger något obekvämt eller något annat än det som just nu anses vara politiskt korrekt.

Conny Nylund (Ob)

lagtingskandidat

Landskapsregeringen tog ett nödvändigt beslut genom att säga upp avtalet gällande elhybridfärjan. Jag har ofta fått frågan varför jag är emot kortruttssatsningen.

Föreningen Rädda Lumparns styrelse har i en insändare 28.2 framfört sig arbeta för att ”öka kunskap och intresse för lokalt vattenskyddsarbete”.

Ett varmt tack till Gerry Allgode som visar stor kunskap ochomtanke om oss ålänningar genom sitt engagemang mot utbyggnaden av 5G-nätet.

Mariehamns energi är den enda kvarvarande landbaserade verksamheten på Åland som i dagsläget fortfarande nyttjar tjockolja.

Rädda Barnen har som barnrättsorganisation fokus på barn och särskilt på de mest utsatta barnen i vårt samhälle.

Ett genmäle till insändaren ”Bättre kan ni, Lumparns vänner!” (27.2).

Efter fem år av intensivt arbete var det äntligen dags för stadsfullmäktige att diskutera ett förslag till ny delgeneralplan för stadens centrum. Förslaget återremitterades av stadsfullmäktige till stadsstyrelsen.

Svar på infrastrukturminister Christian Wikströms ”5G-insändare” (27.2).

”Att tillåta utbyggnad av 5G-nät på Åland skapar förutsättningar för etablering av nya företag som behöver en digital infrastruktur”.

Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén inleder i ledaren den 24 januari en debatt med anledning av bland annat Hammarlands kommuns investeringar i bostadsområden.

Man satsar mycket tid och resurser på att locka folk till Åland. Massiva reklamkampanjer för att locka hit behörig personal och fackkunskap. Vi behöver kompetens, vi behöver utveckling och vi behöver arbetskraften och inflyttningen.

Regeringen Sanna Marin inför förlängd läroplikt för att säkerställa att alla unga upp till 18 år får en gymnasial utbildning.

Med anledning av nyhetsrapportering om valet i Iran och den nyligen förda debatten på Åland om vissa lagtingsledamöters lämplighet för sina uppdrag så kan man ställa sig frågan om det behövs ett väktarråd även på Åland.

En raket i postlåda, ett hot mot en skola, stökiga ungdomar i ett centrum, ungas användande av droger, självdestruktivitet, skärm- och spelberoende, listan kan göras lång.

Barn i bild

Fler insändare