Publicerad 19 juli 2019 kl. 22:00

Vem har ansvaret för Mariebadstranden?

Jag har besökt stranden vid Mariebad flera år i rad och flera gånger per säsong och nu senast förra veckan. Stranden i sig med platsen, läget, solstolar med mera är bra och det finns inget att klaga på med det. Däremot fågelbajset som man möts av varenda gång finns det orsak att klaga på.

Ingen kan rå över att fåglarna bajsar i stora mängder på stranden och gräsplanen där. Men jag kan inte låta bli att undra varför ingen verkar ta ansvar för att hålla efter med detta eviga fågelbajs. Är det inte Mariehamns stads ansvar? Förra veckan, i mitten av turistsäsongen var det så mycket fågelbajs där mitt på ljusa dagen att det fanns på varje kvadratmeter på området. Man fick verkligen kryssa och titta efter överallt för att inte stiga i en bajshög.

Kan nämna att vi inte var många där den dagen, fastän vädret var strålande vackert. Vi var några få där och en okänd kvinna beklagade sig över bajset. Har hört många genom årens lopp som beklagat sig över samma sak.

Jag förstår verkligen inte hur de ansvariga för denna annars så fina badplats tänker och dessutom mitt i turistsäsongen. Finns det inga resurser för detta? Bryr man sig ens?Är det för dyrt och besvärligt att personal exempelvis skulle kratta detta område en gång eller tvåper dag, åtminstone under högsommaren? En timme eller två kanske skulle räcka, för trots allt så är ju området inte stort.

Som det är nu kandenna strand lika gärna stängas för gott. Det ärunder all kritik. Man skäms som mariehamnare över denna bajsplats.Önskar få svar av de

ansvariga.

En mariehamnare

David Jansson, fastighetschef vid Mariehamns stads fastighetsavdelning, svarar:

Tack för synpunkterna. Det är ett årligen återkommande problem med gäss på badstränder och stranden vid Mariebad är tyvärr inget undantag. I år har problemet kommit tidigare än vanligt.

Badstranden och gräsmattan är cirka 3.600 kvadratmeter stor och att kratta den ytan för hand flera gånger om dagen skulle innebära att vi får ha en person på plats nästan heltid på stranden. Den egna personalen räcker inte till för det.

Fastighetsavdelningen har tagit in HP City Fastighetsservice för extra hjälp dagligen måndag till söndag nu och några veckor framåt.

I ny rapport om pälsfarmer i EU finns nytagna foton från minkfarmer och rävfarmer (även olagliga jätterävar finns med på bild, varav en allvarligt skadad). Och – ärligt talat – de mest skakande fotona är tagna på farmer i Finland 2019.

Varför har Mariehamns Stad ordet empatisk (Ålandstidningen 23 januari) med i en annons där de söker medarbetare?

”Undrande”

Karl Nordlund, tillförordnad räddningschef, svarar:

Avbeställningen av elhybridfärjan har stötts och blötts i medierna den gångna veckan. Det är dock ingen tvekan om att det var rätt beslut. En öppen flakfärja är inte lämplig på annat än korta rutter.

Det finns mycket mer än elhybridfärjor och kortrutter att ta tag i för att utveckla Åland. Vårt näringsliv är naturligtvis beroende av goda förutsättningar till såväl export som import.

Genom mina barns skolgång har jag fått ta del av utkastet till den inledande delen av Ålands nya läroplan.

I tisdagens Ålandstidningen (21 januari) kunde vi läsa hur en arbetsgrupp skulle tillsättas för att utreda hur en svensk lärarexamen ska kunna kompletteras för att motsvara behörighetskraven på Åland.

De gamla och sjuka som bor på något av de kommunala äldreboendena på Åland eller har kommunal hemtjänst har inte tillgång till den sjukvård de borde få.

Angående Anders Anderssons insändare den 21 januari:

I finsk massmedia skrivs det om föreningen som Viking Lines aktieägare bildat. En sådan förening är ett bra initiativ för att hjälpa rederiet.

I tisdagens Ålandstidningen skriver Sture Åström, sekreterare i ett nätverk som kallar sig Klimatsans, om klimatet och hänvisar till 15 av världens främsta forskare, utan att nämna vilka, inom vilka områden de är verksamma, eller på vilka grunder

Barbro Sundback (S) går till angrepp och anklagar mig som gruppledare för De obundna i Mariehamn för att inte hålla de politiska överenskommelserna. Mig veterligen har nog inte jag gjort något övertramp.

Gruppledare Barbro Sundback (S) ger sig på de andra gruppledarna i Mariehamns fullmäktige för att vi uppfattar Mariehamns-sossarnas begränsade urval när det gäller att besätta de viktigaste makt- och ansvarsposterna i Mariehamn som problematiskt i

När jag var sex år låg jag för första gången på sjukhus. På den tiden fick inte föräldrar vara med på samma sätt som i dag, så jag minns att jag var väldigt ledsen.

Barn i bild

Fler insändare