Publicerad 19 juli 2019 kl. 22:00

Vem har ansvaret för Mariebadstranden?

Jag har besökt stranden vid Mariebad flera år i rad och flera gånger per säsong och nu senast förra veckan. Stranden i sig med platsen, läget, solstolar med mera är bra och det finns inget att klaga på med det. Däremot fågelbajset som man möts av varenda gång finns det orsak att klaga på.

Ingen kan rå över att fåglarna bajsar i stora mängder på stranden och gräsplanen där. Men jag kan inte låta bli att undra varför ingen verkar ta ansvar för att hålla efter med detta eviga fågelbajs. Är det inte Mariehamns stads ansvar? Förra veckan, i mitten av turistsäsongen var det så mycket fågelbajs där mitt på ljusa dagen att det fanns på varje kvadratmeter på området. Man fick verkligen kryssa och titta efter överallt för att inte stiga i en bajshög.

Kan nämna att vi inte var många där den dagen, fastän vädret var strålande vackert. Vi var några få där och en okänd kvinna beklagade sig över bajset. Har hört många genom årens lopp som beklagat sig över samma sak.

Jag förstår verkligen inte hur de ansvariga för denna annars så fina badplats tänker och dessutom mitt i turistsäsongen. Finns det inga resurser för detta? Bryr man sig ens?Är det för dyrt och besvärligt att personal exempelvis skulle kratta detta område en gång eller tvåper dag, åtminstone under högsommaren? En timme eller två kanske skulle räcka, för trots allt så är ju området inte stort.

Som det är nu kandenna strand lika gärna stängas för gott. Det ärunder all kritik. Man skäms som mariehamnare över denna bajsplats.Önskar få svar av de

ansvariga.

En mariehamnare

David Jansson, fastighetschef vid Mariehamns stads fastighetsavdelning, svarar:

Tack för synpunkterna. Det är ett årligen återkommande problem med gäss på badstränder och stranden vid Mariebad är tyvärr inget undantag. I år har problemet kommit tidigare än vanligt.

Badstranden och gräsmattan är cirka 3.600 kvadratmeter stor och att kratta den ytan för hand flera gånger om dagen skulle innebära att vi får ha en person på plats nästan heltid på stranden. Den egna personalen räcker inte till för det.

Fastighetsavdelningen har tagit in HP City Fastighetsservice för extra hjälp dagligen måndag till söndag nu och några veckor framåt.

Stackars Bambi och stackars människorna på Näverskär (se insändare den 28 november). Hoppas att polisen tar kräken som sköt och att de får stora straff.

”Från en djurvän”

Som bekant föreslår den avgående regeringen i sitt budgetförslag att den så kallade 100-lappen, eller guldkornet, ska bibehållas. Kostnaden för detta är 1.800.000 euro per år. I en budget, som får ett underskott på 15.000.000 euro.

Kaj L, tydligt och bra skrivet den 29 november. Det överensstämmer med dagens verklighet. Vi behöver varandra, nu och i framtiden. Tillsammans är vi starkare och man kan inte veta när man själv behöver hjälp och stöd från andra.

Karin

Stadsdirektören Barbara Heinonen och minoriteten i stadsstyrelsen bestående av Sara Kemetter (S), Tony Wikström (S) samt Jonny Andersen (Lib), försöker misskreditera majoriteten i stadsutvecklingsnämnden genom att låta det framstå som att nämnden

I skrivande stund plitas säkert målsättningar ned för det politiska programmet med ambitionen att styra det offentliga Åland under de följande fyra åren (och genom det alla våras liv).

I Ålandstidningens ledare och artiklar den senaste veckan får man inte bara bilden av att strejk är en vänsterextrem aktion, det uttrycks i ord och meningar! Vinklingen på rapporteringen är oroväckande klandrande och ensidigt nyliberal.

Benita Mattsson-Eklund skrev i Ålandstidningens ledare den 26 november om en viktig fråga som berör överkonsumtionen som belastar vår planet.

FN:s nya klimatrapport visar att det fortfarande är möjligt att uppnå Parisavtalets mål, men att ländernas klimatlöften måste skärpas. Men de fastslår också att Parisavtalet inte är tillräckligt ambitiöst och att ytterligare åtgärder krävs.

I denna tidnings ledare den 27.11 spekulerar skribenten över bevekelsegrunderna till den givmildhet som medföljer den annalkande julen.

Det har gått över ett år sedan den klimatrapport som väckte en stor del av världen kom ut.

Öppet brev till Tjuvskyttarna lördagen den 23 november 2019.

Black Friday och julhandeln. Bägges gemensamma nämnare som marknadsföringen i decennier utnyttjat, normaliserat och förstorat; vår tragiska och obesvarade kärlek till konsumtionen.

Med min budgetmotion nummer två med rubriken: ”Landskapsandelar och stöd till kommunerna” vill jag att avdraget för löne- och pensionsinkomster stryks. Det är den så kallade 100-lappen, eller guldkornet, som någon kallade det.

Barn i bild

Fler insändare