Publicerad 19 juli 2019 kl. 22:00

Vem har ansvaret för Mariebadstranden?

Jag har besökt stranden vid Mariebad flera år i rad och flera gånger per säsong och nu senast förra veckan. Stranden i sig med platsen, läget, solstolar med mera är bra och det finns inget att klaga på med det. Däremot fågelbajset som man möts av varenda gång finns det orsak att klaga på.

Ingen kan rå över att fåglarna bajsar i stora mängder på stranden och gräsplanen där. Men jag kan inte låta bli att undra varför ingen verkar ta ansvar för att hålla efter med detta eviga fågelbajs. Är det inte Mariehamns stads ansvar? Förra veckan, i mitten av turistsäsongen var det så mycket fågelbajs där mitt på ljusa dagen att det fanns på varje kvadratmeter på området. Man fick verkligen kryssa och titta efter överallt för att inte stiga i en bajshög.

Kan nämna att vi inte var många där den dagen, fastän vädret var strålande vackert. Vi var några få där och en okänd kvinna beklagade sig över bajset. Har hört många genom årens lopp som beklagat sig över samma sak.

Jag förstår verkligen inte hur de ansvariga för denna annars så fina badplats tänker och dessutom mitt i turistsäsongen. Finns det inga resurser för detta? Bryr man sig ens?Är det för dyrt och besvärligt att personal exempelvis skulle kratta detta område en gång eller tvåper dag, åtminstone under högsommaren? En timme eller två kanske skulle räcka, för trots allt så är ju området inte stort.

Som det är nu kandenna strand lika gärna stängas för gott. Det ärunder all kritik. Man skäms som mariehamnare över denna bajsplats.Önskar få svar av de

ansvariga.

En mariehamnare

David Jansson, fastighetschef vid Mariehamns stads fastighetsavdelning, svarar:

Tack för synpunkterna. Det är ett årligen återkommande problem med gäss på badstränder och stranden vid Mariebad är tyvärr inget undantag. I år har problemet kommit tidigare än vanligt.

Badstranden och gräsmattan är cirka 3.600 kvadratmeter stor och att kratta den ytan för hand flera gånger om dagen skulle innebära att vi får ha en person på plats nästan heltid på stranden. Den egna personalen räcker inte till för det.

Fastighetsavdelningen har tagit in HP City Fastighetsservice för extra hjälp dagligen måndag till söndag nu och några veckor framåt.

Äldrerådet har under sitt senaste möte diskuterat bland annat framkomligheten och boendet för handikappade och äldre, övervakningen av äldreomsorgen, ekonomi, ensamheten, det brutna indexet och de äldres medicinering.

Den senaste tidens rapportering om oroligheterunder kvällar, nätter och helgerhar väckt frågor kringdessorsakeroch konsekvensersamtvilkainsatser som behövsföratt allaålänningarskakänna sig trygga, i dag och i framtiden.

I och med den fjärde tilläggsbudgeten för 2020 så är underskottet -84,8 miljoner. Det största underskottet i Ålands historia. Men inget jag vill eller kan klandra minister Torbjörn Elisasson (C) för.

I tisdags kväll hade jag lite småärende att göra på stan på vägen hem passerade jag Röde Orms retrobuss som var parkerad på bussplanen.

Resandet släpps fritt nu på lördag. De som kommer från Sverige möts av denna syn i Mariehamn. Prinsessan Corona kanske har gjort att rabatterna frodas, eller är det Törnrosas igenvuxna Borg – är det inte dags att snygga till detta?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Hamnbolaget vill kunna skrota restaurangbåten (ÅT 16/9). Rubriken gjorde mig glad.

Äntligen, äntligen finns det hopp att bli av med skrothögen som så länge ha fått stå kvar och förfula området!

Tack hamnbolaget!

Kh

Jag har sagt att jag inte ska göra negativa personliga politiska uttalanden i offentligheten men när Barbro Sundback (S) tydligen inte har några som helst skrupler längre på vad hon gör eller säger, måste jag ge svar på

tal.

Kultur- och fritidsnämnden, där Barbro Sundback tidigare var ordförande, beslöt 2018 att tacka ja till en niohåls discgolfbana, finansierad av Lions Club Mariehamn.

Den 16.4.2018 beslöt Barbro Sundback, i egenskap av ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn, att placera en discgolfbana i Badhusparken.

Jag har alltid ansett Fixtjänst vara en institution i vårt samhälle och synnerligen välbehövd. Där har alla de som där vistas fått arbeta enligt sin läggning och förmåga och samtidigt känt att arbetet varit viktigt och meningsfullt för dem

I en motion till Mariehamns stad, med Camilla Gunell (S) som första undertecknare vill man att Mariehamns stad ska vara en föregångare när det gäller social hållbarhet och skaffa sig en HBTQIA-certifiering.

Så kom en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Ryggradsdjuren i världen har minskat med nära 70 procent på bara ett halvt sekel.

Barn i bild

Fler insändare