Valvaka 2019

Publicerad 16 juni 2019 kl. 22:00

Vem kväser vem?

Jag blev lite häpen över tidningen Ålands ledare i lördags.

Jag förstår att en vettig person som Jonas Bladh vill upprätta en distans mellan innehållet i Kaj Grüssners gästledare och tidningens linje i stort, men inte att min reaktion på den ses som ett sätt att försöka kväsa debatten.

Jag blev tvungen att läsa vad jag skrivit igen, och kunde bara konstatera att det är så jag tycker. Ledaren var en aggressiv och onyanserad text som bland annat beskrev socialdemokratisk politik som omoralisk. Trots att den var rätt extrem var den inte den första i sitt slag på sistone.

Jonas Bladh skriver att avsikten med gästledaren var att locka fram reaktioner och att den därför var bra. Jag reagerade–och det var inte bra. Är det personen eller åsikterna som är fel?

Jag kan förstå att min analys att tidningen Ålands ledarsida under Daniel Dahlén tagit ett betydande och ur mitt perspektiv oroande steg högerut kan kännas obekväm, men jag är ingalunda ensam om den åsikten. Det minskar inte mitt förtroende för de många duktiga journalister som jobbar på tidningen Åland, varav många är tidigare kollegor vars integritet jag inte hyser några tvivel kring.

Jag utgår från att det bland kommande gästskribenter finns en mångfald åsiktsinriktningar och ideologier, inte bara högerradikala sådana, och att det fortfarande är tillåtet att reagera på dem.

Nina Fellman (S)

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Barn i bild

Fler insändare