Publicerad 10 december 2019 kl. 21:57

Vem ska följa lag om inte lagstiftarna själva?

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Att gå till personangrepp brukar betyda att argumenten tryter. Det är helt uppenbart när det gäller Marcus Måtars osakliga reaktion på den socialdemokratiska lagtingsgruppens insändare. Det vi efterlyser är någon slags rimlig markering och ansvarstagande inom Obunden samling då det gäller lagtingsledsmöter som i likhet med Marcus Måtar och Fredrik Fredlund dömts för allvarliga brott. Kanske misskreditering på låg nivå är ett grepp som fungerar i en domstolsförhandling, men politik handlar om förtroende hos allmänheten och respekt för de demokratiska institutionerna.

Den allmänna rättsuppfattningen i samhället kräver nog att lagtinget för en balanserad diskussion om brott och straff, om vilka åtgärder som ska och bör vidtas, en hurdan reglering som krävs i lagstiftning och lagtingsordning för att hantera sådana situationer på ett objektivt sätt. Frågan är inte enkel, så därför måste den diskuteras. Lagtinget kan inte stå handfallna inför dylika situationer, eftersom det uppenbarligen blivit så vanligt att det sker mandatperiod efter mandatperiod och gränserna för acceptans flyttas fram.

Jag tror att majoriteten av ålänningarna vill ha ett parlament som består av lagstiftare med en sund uppfattning om vad som är rätt och fel och som kan göra balanserade etiska bedömningar i olika situationer. Att låta den ena rättshaveristen efter den andra passera utan diskussion undergräver lagtingets roll som lagstiftande församling och det självstyrda landskapet Ålands anseende.

Socialdemokraterna vill ha ett regelverk som i Ålands lagting fungerar på motsvarande sätt i Sveriges och Finlands riksdagar och att bedömningar av rättsfall som dessa ska hanteras på liknande sätt som i övriga nordiska parlament.

Den socialdemokratiska lagtingsgruppen

Camilla Gunell

Nina Fellman

Jessy Eckerman

Liberalernas John Holmberg (JH) skjuter rejält från höften när han bemöter mitt debattinlägg ”Tänk att det krävdes en pandemi”. Man kan nästan tro att Holmberg sitter i aktern på fartyget och fiskar.

Journalistförbundet skriver på sin hemsida:

Att leva i verkligheten är viktigt, inte minst som politiker. Det verkar bestämt som om lantrådet Veronica Thörnroos och jag själv befunnit oss i parallella universum de senaste åren.

Runa Lisa Jansson skriver i en insändare att skattemyndigheterna gör allt för många utredningar, skickar onödiga skattebeslut och som en följd av detta har behov av att öka personalen.

De allra flesta finländare och ålänningar tar coronaviruset på mycket stort allvar och följer alla rekommendationer mycket noga, vilket är en fantastiskt fin sak och styrka i vårt samhälle.

”Ansökte om utkomststöd – erbjöds tält och sovsäck” var rubriken i torsdagens Ålandstidning. ”Ålänningarna måste garanteras ett skyddsnät, ett nät som inte får vara håligt i vissa kommuner” skrev man i Nya Ålands ledare samma kväll.

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Barn i bild

Fler insändare