Valvaka 2019

Publicerad 16 juni 2019 kl. 22:00

Vilka löften ger ni Kumlingeborna?

Från sista december 2015 till juni 2019 har Kumlinges befolkning ökat från 308 till 320 invånare. Här mitt i skärgården arbetar vi hårt för att ge invånarna en god och kostnadseffektiv service. En kombination av målinriktat arbete och en gnutta tur har gjort att vi nu bland annat har Ålands lägsta barnomsorgsavgifter, hög kvalitet i skola och äldreomsorg och kunde sänka inkomstskatten 2019. Dessutom föds det barn i Kumlinge och elevprognosen för skolan visar att vi inom överskådlig tid bibehåller samma elevantal som idag. Unga familjer bygger och renoverar hus, kommunen andas framåtanda.

Men vi är inte nöjda med detta! Vi vill växa, vi vill att fler ska kunna bosätta sig i det fantastiska samhälle Ålands ytterskärgård är!

Så frågan till alla kandidater och partier i det kommande lagtingsvalet blir: hur ska ni stödja en fortsatt positiv utveckling i Kumlinge och resten av ytterskärgården?

Kanske ska det stiftas en skärgårdslag som garanterar skärgårdsbor likvärdig tillgång på landskapsservice? Eller ämnar ni aktivt utlokalisera någon landskapsmyndighet till skärgården för att hjälpa till med arbetstillfällen? Kommer det satsas på snabbgående persontrafik till fasta Åland? Ska vi tänka större och hoppas på daglig flygtrafik från Kumlinge flygfält till Mariehamn? Vill ni utveckla samarbetet mellan kommun och ÅHS så att landskapet finansierar men kommunen anställer sjukvårdspersonal till äldreboendet? Ett annat förslag vore att i skärgården tillåta att kommunerna planerar områden där personer utan hembygdsrätt får äga fritidsboende.

Och gymnasiestuderande skärgårdsungdomar, när är det dags att ge dem full ersättning för den kostnad det är att flytta hemifrån som sextonåring? Det är faktiskt inte socialt rättvist att ens möjlighet att gå gymnasiet hänger samman med familjens ekonomi. Och Ålandstrafiken är ju ett kapitel för sig själv.

Den som är intresserad av att diskutera dessa eller andra skärgårdsrelevanta frågor är alltid välkommen att höra av sig till Kumlinge kommun. Både tjänstemän och politiker hjälper gärna till att ta fram goda förslag till skärgårdsutveckling!

Christian Dreyer

kommundirektör

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Barn i bild

Fler insändare