Valdebatt på Alandica

Publicerad 10 juni 2019 kl. 22:00

Ypperligt förslag av Moderaterna i Mariehamn

Enligt en artikel i torsdagens Ålandstidningen föreslår i en motion Moderaterna i Mariehamn att delar av gågatan ska glasas in.

Heureka, det är ett ypperligt förslag! Undrar var Moderaterna fått den eminenta idén från?

På så sätt får man ju en naturlig mötesplats i centrum, oberoende årstid och väder. Glasarkaden kan till exempel ge plats för ett salutorg för närproducerade produkter, butiker, restauranger och kaféer, precis som Mariehamns Framtid föreslår i en artikel i Ålandstidningen den 2 maj 2019.

Men varför gå över ån efter vatten då kreativa, närproducerade politiska förslag finns runt hörnet, kanske Moderaterna tänker?

Stöder partiet även ett ökat våningsantal längs Torggatan för att åstadkomma fler bostäder i stadens absoluta centrum finns alla förutsättningar för ett gott samarbete nu och efter höstens val.

Den inglasade delen av gågatan ska utgöra en del i ett projekt att göra Mariehamn mer attraktivt, där man även kan belysa Esplanaden under den mörka årstiden och göra Västerhamn mer välkomnande genom att sätta upp porträtt på kända ålänningar i färjeterminalen.

Det sistnämnda förslaget med kändisar som välkomnar besökare till sin huvudstad är ju ett erkänt lyckat koncept från andra ”metropoler”.

Nu hoppas vi även att övriga stadspartier inser värdet av att lyfta Mariehamn ur sin dvala och skapa tillväxt och ett levande centrum.

Mariehamns framtid

Pelle Hägglund

Jenny Sindén

Gunnar Granlund

Ove Andersson

Jonny Landström

Stig Kottelin

Rolf Granlund

Inför kommande mandatperiod ligger en kommunreform på bordet där 15 av Ålands 16 kommuner förväntas slås ihop till tre.

Vi vill investera i alla människor. De med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) får inte det stöd de behöver. Linda Jenssens bok Inkluderingskompetens visar hur enkelt det skulle vara att NPF-säkra dagis och alla skolstadier.

Alla som utbildat sig i utlandet och som tvekar komma hem igen: Kom hem efter utbildningen och bygg upp ditt land med ett eget system som är anpassat till 30.000 invånare.

Det handlar om mod, om uthållighet, att vara tydlig, att veta vart man är på väg och att driva sin linje. Jag vill är en bra början på en mening!

Man vill gärna fokusera på det fysiska våldet eftersom det verkar lättast att identifiera.

Delgeneralplanen för centrum är i sitt slutskede och kommer, förhoppningsvis, att klubbas inom några månader. Stan har många intressanta projekt framför sig men ett område som borde prioriteras är norra Mariehamn.

Vi lever i ett kunskapssamhälle i ständig utveckling. Den åländska befolkningen har genom tiderna gått mot framtiden med kunskap som inhämtats på eller utanför Åland.

Beslutet om fiskekvoterna som togs den 14 oktober är mycket allvarligare än att fiskekvoter minskas eller förbjuds. Den åländska självstyrelsen har fått sig ytterligare en knäpp på näsan.

En av de mest akuta frågorna som vi måste ta tag i staden omgående är vårt enorma problem med demens- och äldrevården. Det är också en av Moderaternas stora valfrågor.

Var sker den offentliga servicen? Landskapet ansvarar för gymnasialutbildningen och Ålands hälso- och sjukvård där kommunerna i tiden hade ett medfinansieringsansvar.

I dag uppmärksammas den internationella ryggdagen. Temat för i år är att aktivera ryggen eller ”Get Spine Active”. Sedan 2012 har syftet med World Spine Day varit att öka medvetenhet om ryggsmärta och andra ryggbesvär.

De allra flesta ålänningarna värdesätter att sjukvård, skola och äldreomsorg fungerar och prioriteras. I en valrörelse lovas det mycket och just välfärden är populär att värna om.

Kommunernas socialtjänst, KST, förefaller vara en bra reform. Med införandet av KST får vi förutsättningar för ett bättre fungerande barnskydd som också fungerar på samma sätt över hela Åland.

Barn i bild

Fler insändare