Publicerad 28 september 2018 kl. 12:21

Gör Kökarsteater av sjörövardrama

Om en drygt vecka har Kökars nybildade teatergrupp premiär för sin pjäs ”Kedjan”. En historia från 1500-talets Kökar om pirater, hämnd och en mans kamp för att inte förlora sig själv.
Repetitionerna är på väg in i det intensiva finalskedet.

Det är något med att hålla en fysisk skiva i handen. Drömmen blir till verklighet. Musik ska vara en upplevelse, och det börjar redan i skivaffären.

Efter fyra slutsålda konserter på Alandica i våras tar Ålands projektkör sin Elvisföreställning till Stallhalla i Finström. Samtidigt passar kören på att fira tio år som verksam musikgrupp.
– Det var många som inte hann se konserten i våras och ville ha mer. Nu händer det, säger Johanna Grüssner, producent och dirigent.

Det är tredje året i rad som Föglö Sommarteater bidrar till Föglös kulturliv med en sommarpjäs på Brandkårshuset i Degerby. I år är det Astrid Lindgrens lustiga familjeföreställning ”Serverat, Ers Majestät” som gäller.
– Det är kul att det har hållit i sig. Till femårsjubileet kanske vi gör en tvåaktare, säger regissör Daniel Lindström.

Sedan midsommardagen kan besökare på Kastelholms slott gå en vandring tillsammans med museiguider iklädda rollen av tre historiska karaktärer: en slottsfogde, drottning Katarina Stenbock och den häxanklagade bondkvinnan Ebba från Finby.
– Det är ett jättekul lyft för verksamheten, säger intendent Silvana Fagerholm-Sjöblom.

Komiker från Sverige, Finland och USA ska få ålänningarna att skratta under sommarens komedishow LÅL Standup i Badhuspaviljongen. I morgon är det dags för den första omgången.
– Det är enkelt, man behöver bara komma dit och skratta, säger konferencier och projektledare Joacim Björkvall.

Under sommaren visar den åländska konstnären Qandra Henriksson sin utställning ”Association” på Café Wilda i Raseborg – en abstrakt serie tavlor som hjälpte henne hitta till målarglädjen igen.
– Det kom som en bomb – jag satt i två timmar och lyckades måla säkert 15 tavlor.

Den åländska regissören och författaren Robert Liewendahl ger ut 10 av sina 45 skådespel i bokformat, tillsammans med fotomaterial från pjäserna.
– Det känns förstås lite pirrigt. Det här är en helt annan sak än att se orden gestaltas på scen.

Keramikern Judy Kuitunen ställer ut sin samling ”Chacun a son goût” på Galleriet i Mariehamn – en titel hon själv, rätt och slätt, har översatt till ”Smaken är som baken”.
– De här sakerna har kommit till av sig själva utan någon speciell tanke, vilket har gjort skapandeprocessen väldigt rolig.

I dag släpper den åländska electropopgruppen Birdpeople sin nya singel ”Uncanny Valley”.

Nästa vecka har Teater Gårdens tolkning av David Mamets skådespel ”Oleanna” premiär – ett relations- och samhällsdrama som inte är mindre aktuellt för att det uruppfördes 1992.
– Det finns mark för den här typen av skådespel på Åland, säger regissör Marc Svahnström.

I sommar kan läsare uppleva Åland genom att läsa böcker som utspelar sig här, och samtidigt delta i bibliotekens läsutmaning ”Läs Åland runt”. Victoria Lundgren på Mariehamns stadsbibliotek hoppas att utmaningen återkommer i framtiden.
– Man vinner på att lära känna Åland via skönlitteraturen.

För Karin Erlandsson är skrivandet ett hantverk – det kräver disciplin och system, vilket triggar kreativiteten. Om det, författarskapet och sådant som hör till ett skrivliv handlar den nya boken ”Alla orden i mig”.
– När jag skriver mina romaner finns det tusen detaljer att hålla reda på. Här har jag bara behövt hålla reda på mig själv.

Efter att ha bott och målat i ett drygt år på Åland, kliver nu den australiska konstnären Danelle Bergstrom fram och presenterar sig med utställning ”Våga” på Önningebymuseet.

Barn i bild