Publicerad 29 januari 2020 kl. 09:23

Vill spela in Agatha Christie-serie på Åland

Åland kan bli inspelningsplatsen för en serie om fyra Agatha Christie-inspirerade långfilmer om den åländske detektiven Sven Hjerson.
– Miljön här är perfekt. Den fungerar som en extra karaktär i berättelsen, säger producent Patrik Andersson

250.000 euro i produktionsstöd och en rak investering på 265.000 euro är Filmbolaget B Reels utgångsbud för att förlägga inspelningen av sin Agatha Christie-deckarserie på Åland.
– Men det här är bara början och mycket kan förändras innan det är klart, säger filmkommissionär Titte Törnroth.

Med sin stora tillbakablickande utställning uppmärksammar Ålands konstmuseum att det gått ett sekel sedan Ålands-koloristen Bo Högnäs föddes. Samtidigt utkommer en ny bok om hans liv och gärning.

Anita Husell-Karlström (C) är ny ordförande i Ålands kulturdelegation.
Hon brinner för en åländsk nationalscen, berättar hon.

Olle Törnqvist bjuder in till en konstnärlig skogspromenad med tid för eftertanke i sin nya utställning på Galleri Skarpans som öppnar i kväll.

För exakt 80 år sedan gick vinterkriget in på sin elfte vecka. I en serie ”veckorapporter” skildrar docent Kenneth Gustavsson hur Åland påverkades under vinterkrigets dramatiska månader.

Skyddsrummets psykologi intresserar fotograf Christian Langenskiöld som nu ställer sin dokumentation av Bergsskyddet i Mariehamn på Ålands konstmuseum.

Drömmen om trygg kärlek förbyttes snart i misshandel och upprepade dödshot. Till slut lyckades hon fly från den våldsamme mannen.
I sin nya film ”Inte alla män” berättar Johan Kerrento kvinnans historia.

Som sitt examensarbete från arkitektutbildningen på KTH i Stockholm, har åländske Oscar Wasström ritat ett krematorium med tillhörande ceremonirum. Han har placerat det på Lotsberget med utsikt över inloppet till Mariehamn.

För exakt 80 år sedan gick vinterkriget in på sin nionde vecka. I en serie ”veckorapporter” skildrar docent Kenneth Gustavsson hur Åland påverkades under vinterkrigets dramatiska månader.

För exakt 80 år sedan gick vinterkriget in på sin åttonde vecka. I en serie ”veckorapporter” skildrar docent Kenneth Gustavsson hur Åland påverkades under vinterkrigets dramatiska månader.

Två pjäser, föredrag, högläsning och musik står på programmet under Lappos egen Joel Pettersson-festival den 1 februari.
– Joel kanske inte hade någon direkt koppling till Lappo men han är ju hela Ålands nationalklenod, säger Maria Mäntylä som är en av arrangörerna.

Sture Mattsson fascineras av det digitala fotots möjligheter. Med hjälp av kamera och dator skapar han vackra och mångtydiga bilder som nu visas på Galleri Skarpans.

Årets upplaga av den kulturhistoriska årsboken ”Åländsk odling” har just kommit ut. I år har man släppt in en rad externa skribenter som skildrar allt från första världskriget och arkeologiska utgrävningar till en vindlande släkthistoria och tv:ns intåg på Åland.

Barn i bild