Publicerad 15 mars 2019 kl. 22:03

Alla kan bli vinnare på stödet till vindkraften

Om det nya vindkraftstödet blir verklighet gynnar det både näringslivet och miljön, utan att notan för skattebetalarna behöver bli speciellt stor.

Kommentarer (4 st)

Undrar om Fredrik Rosenqvist

Undrar om Fredrik Rosenqvist läst tidningarna överhuvudtaget på sistone. För inte så länge sedan klagade Ålands industrier på alltför höga elpriser och vattenavgifter. I det perspektivet anser FR följande: om vi har tur leder stödet till att vindkraftverken byggs, utan att landskapet eller skattebetalarna behöver stå för en enda cent. Detta betyder att elpriserna är tvungna att stiga till en betydligt högre nivå än vad vi har idag med förödande konsekvenser. Med kännedom om att Olkiluoto 3 snart laddas och kommer igång är nog risken stor att det är skattebetalarna som står för fiolerna igen en gång.

Det jobbiga i detta är att om

Det jobbiga i detta är att om Olkiluoto 3 någonsin skall bli lönsam måste elpriserna minst fördubblas emot idag. Något måste betala världens näst dyraste byggnad nämligen. Idag är det redan skattebetalarna som betalar stora delar av detta vansinnesprojekt som är minst 10 år försenat.

Instämmer, Energinörden. Inte

Instämmer, Energinörden. Inte för att Gräsrot faller helt och hållet till föga inför den så kallade vetenskapen, och dess tillbedjare, angående allas vår miljö, nej. Men, om vi lite ser oss om vad som verkligen händer i det perspektivet runt om oss här i världen – då framstår nog för var och en att Olkiluoto 3 är inte bara en omåttlig dyr extravagans – utan också annonseras globalt som ett dagens energifornminne.

Stadsstyrelsen beslutade i torsdags att återremittera ärendet om delgeneralplan för centrum. Med som vägkost till beredningen sade man att skyddsvärdet även ska bedömas utgående från en ändamålsenlig samhällsstruktur. Nu finns möjligheten att sätta rätt riktning. Riktningen mot en positiv utveckling av centrum.

Med tanke på hur hög svansföring Paf har inom spelansvarsfrågor är det direkt pinsamt att bolaget nu bötfälls av Spelinspektionen. Att skylla på en bugg duger inte, den här typen av misstag får inte ske.

Åland har alla möjligheter att bli en framstående it-nation men vi har inte tagit steget. Vi behöver ett samhällskontrakt där alla strävar åt samma håll. Allt från skolor till näringsliv.

När invånarna själva får ranka hur nöjda och lyckliga de är med livet hamnar Finland i topp. Det visar FN:s nya rapport World Happiness.
Vad är det vi gör så rätt?

Stadsarkitekt Sirkka Wegelius utmanar gränserna för hur en tjänsteman får uttrycka sig, men på samma gång är vi alltid i behov av människor som inte är rädda för att säga sanningen.

Vem vinner och vem kanske till och med försvinner i det stundande riksdagsvalet? Och hur kan en kommande regering i Helsingfors se ut, en regering som de åländska politikerna ska förhålla sig till?

Då var det åländska startfältet inför riksdagsvalet klart. Ett startfält med goda kandidater och där utgången kanske är säkrare än någonsin.

Åland ska vara ett öppet samhälle. Ett samhälle som inte stänger ute kompetens och inte stänger dörrar för sina egna medborgare. Att ställa finska behörighetskrav inom socialvården på Åland är därför djupt olyckligt.

I måndags klubbade en nästa tom riksdag lagpaketet som ger underrättelsetjänsterna utökade möjligheter att avlyssna medborgarna.

Bland fjolårets nyord hittar man ”flygskam” och ”klimatångest”. Båda två indikerar att fenomen relaterade till klimatet skapar både ångest och skam – frågan är om det inverkar på klimatfrågorna.

Att den Europeiska centralbanken (ECB) skjuter upp sin planerade räntehöjning och inför nya stöd för banksektorn är ett illavarslande tecken för den europeiska ekonomin.

Sagan om det framgångsrika Åland lever fortsättningsvis kvar, men är det faktiskt en korrekt bild?

Enväldigt meddelade Juha Sipilä i går att regeringen avgår. Var står nu de åländska frågorna som landskapsregeringen förhandlat fram med sittande regering i Helsingfors?

Barn i bild

Fler ledare