Publicerad 29 november 2018 kl. 22:03

Åtgärder måste till för att bromsa negativ trend

En generösare familje- och invandringspolitik behövs när Finlands befolkning blir äldre och krymper.

Kommentarer (7 st)

Nämen, finnarna har ju gjort

Nämen, finnarna har ju gjort allt för att dom svenskspråkiga skall flytta från Finland. Och se invandrare vill dom absolut inte ha. Gladast blir dom väl om alla utflyttade finnar med finska som modersmål flyttar til Finland. Illa ställt måste det vara när tom Sipilä talat om problemet , trots att han sitter i en regering som enbart tolererar det purfinska. Skall bli intressant att följa utvecklingen !

Man borde inte bli provocerad

Man borde inte bli provocerad av att tanterna över 70 år Åkandstidningen vill ha generösare familje och invandingspolitik. När fan blir gammal blir han kristen. Nej vi behöver inte en massa människor med 5 års grundskola och medeltida värderingar som väller in i vårt land. Enligt en ny undersökning är 30 procent av dessa till 100 procent bidragsberoende efter 15 år. Vissa journalister menar att detta är vad man kan förvänta sig going forward. Detta är FEL och en korkad kommentar. Det kommer att bli mycket värre. På 15 år har arbetsmarknaden blivit ännu mer krävande och hur stor var denna grupp för 15 år sedan och hur stor är den idag? Tänk mina vänner tänk, siffrorna för denna STORA grupp kommer att stiga till över 50 procent. Who pays?

Uppgifterna om behovet av

Uppgifterna om behovet av ökad invandring kommer från Sipilä, presidenten i Finland , som inte är en tant på 70 år och ej jobbar på Ålandstidningen.Åland , som är ett öppet samhälle har inflyttning, men Finland som gjort det mesta för att få bort sin svenska, ( skolade ) befolkningen har nu problem . Som man bäddar får man ligga !

Detta är argument som

Detta är argument som Emmanuel Macron använt, idag den minst populära franska presidenten någonsin. Av Merkel som är på väg att avsättas och av Reinfeldt som idag räknas som en landspajas. Invandring och särskilt flyktinginvandring är en human handling och absolut ingenting något land i Europa har nytta av. Denna är oerhört dyr och långt ifrån smärtfri. Arbetskraftinvandring är en helt annan sak och med stor sannolikhet kommer viss arbetskraftinvandring att bli nödvändig i vissa länder i Europa under en begränsad tidsperiod. Men då talar vi om att länderna går ut och söker en viss kompetens som exempelvis sjuksköterskor på den globala marknaden och konkurrerar sinsemellan med villkor och löner.

Landskapets pensionsfond betalar varje år sexsiffriga belopp till externa förvaltare, men frågan är om resultatet blir så mycket bättre jämfört med om fonden skulle placera pengarna själv.

I grund och botten är satsningen på att lansera Åland som Finlands Toscana positiv, men vi måste vara ärliga med att vi har många svagheter som står i vägen för att vi ska bli en matdestination att räkna med.

Under devisen En marche (”På väg”) skapades bilden av Emmanuel Macron som ett alternativ till det franska etablissemanget. De som röstade för Macron i presidentvalet fjol hade lyssnat på hans tal om att han som skulle förändra Frankrike. Nu är fransmännen åter på marsch - men som protest mot Macron.

I dag kommer Lucia med sitt efterlängtade ljus och en välbehövlig påminnelse om att det är bättre att bjuda varandra på glögg och lussebullar, än att strida om vem som äger jultomten.

Det är olyckligt att koppla ihop landskapsregeringens skatteavdrag med fattigdom, frågorna har absolut inget med varandra att göra.

Ensamhet påverkar vår hälsa på flera olika sätt. En finländsk vetenskaplig undersökning visar på en stark koppling mellan ensamhet och isolering och ökad risk att dö i cancer. Men i ensamhetens spår kommer också ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, demens och depression.

Det FN-ramverk som var tänkt att innebära en mer human global migrationspolitik har i stället blivit ett tecken på hur starka de extrema åsikterna om flyktingar och deras rättigheter vuxit sig på bara några år.

Det behövs mer fakta och mindre känslor i debatten om var Mariehamns energi ska placeras.

En rapport om hur våra matvanor ger utslag på klimatet presenterades i veckan och den är gjord av forskaren Vilma Sandström. Hennes siffror, som berör hela EU, ställer många av våra föreställningar på huvudet.

De autonoma fartygen är snart här och de lär förändra Ålands viktigaste bransch i grunden.

Alla röster behövs i en balanserad debatt, så väl unga som gamla, kvinnor som män.

Vi har den gångna veckan återigen påmints om hur många människor det finns på Åland som för en imponerande kamp mot den mest skrämmande av sjukdomar.

Om ålänningar vill spela på Lotto är det klart att de ska få göra det, men hur mycket energi är det rimligt att lägga ner på att få tillbaka Veikkaus till Åland?

Barn i bild

Fler ledare