Publicerad 7 juli 2019 kl. 22:00

Brutna löften är Finlands melodi

Så var vi där igen. En finländsk regering som återigen nedprioriterar den åländska självstyrelsen. Denna gång i strid med gällande lagstiftning till förmån för EU-praxis. Självstyrelsen fortsätter väga lätt när finländska ministrar agerar.

Kommentarer (9 st)

Vad hjälper det att Åland

Vad hjälper det att Åland visar sitt missnöje ?Har det hjälpt dom senaste åren ? Och inte kommer det att hjälpa nu heller . Vi måste inse det . Det fodras något radikalt om vi inte jämt och ständigt skall bli överkörda av den finska regeringen. Begär utträde ur Finland ! Åland kan verka under EU , USA , FN eller något västland, Titta på Danmark som behandlar sina autonoma områden på ett helt annat sätt .Så varför inte Danmark ?

En del ålänningar verkar ha

En del ålänningar verkar ha ett stort behov av att alltid särbehandlas. Åländska politiker har väl knappast försökt förbättra relationerna med Helsingfors heller. Eller har vi helt glömt bort att LR visade stor skadeglädje när Finland höll på att hamna i en politisk kris, när Sannfinländarna höll på med sina dumheter under den förra regeringen? Jag tror inte det hjälper Åland att bete sig som en grinig jättebaby när man inte får som man vill. Vi behöver vuxna politiker som styr, inte gnällspikar, här på Åland.

Håller med Achtung, konkreta

Håller med Achtung, konkreta exemplet är när Talmannen i lagtinget tillintetgör vår President, mera sånt, så försämras läget ytterligare. Varför inte pröva dialog, och "kom ihåg att ta av sig mössan och hälsa artigt"

Skulle vilja påstå att det är

Skulle vilja påstå att det är precis tvärtom när det gäller Åland. Man lägger alltför stor tilltro till SFP. Inte ett ljud varken från partiet eller riksdagsmannen trots att Åland blivit sidsteppat igen. Nu är det solidaritet med regeringen som gäller.

Men nu löser sig nog

Men nu löser sig nog problemen med finnarna efter att ålänningarna varit nästan en vecka i Almedalen. Det är så otroligt viktigt att knyta personliga kontakter. Kan vi nu vänta oss att svenskarna kommer att föra fram Ålands ståndpunkter inför kommissionen? Vi väljare väntar oss en minst lika stor uppslutning till det finska arrangemanget senare i sommar och inte bara två pinnar som kan finska. Att ducka för allt som är främmande, svårt och inte roligt duger inte för oss väljare.

Man måste nog ha en

Man måste nog ha en kristallkula för att få veta vad Centern tycker på Åland för alla tycker olika. När man går till valurnan bör man ha i minnet exemplet Sipilä i öster och förrädaren Rödluvan Lööf i väster. Vår egen motsvarighet Roger Nordlund som släppte in Sossarna i finrummet och gav dem lantrådsposten. På grund av detta har de nu lyckats nästla sig in överallt och har i förhållande till stödet alldeles för mycket makt.

Centern avsade sig faktiskt

Centern avsade sig faktiskt lantrådsposten och släppte den till sossarna. Och det lär dom säkert ångra idag. Centern borde precis som övriga partier gå ut med en försäkran om att inte släppa in sossarna i regeringen. Om man vill att självstyrelsen skall bestå alltså .Och därmed välfärden !

Världsekonomin saktar in. Att ECB redan har avfyrat bankens ränte- och stödköpsvapen ökar osäkerheten och ställer krav på euroländerna.

Flera etablerade politiker har aviserat att de inte ställer upp i höstens lagtingsval. Samtidigt hörs flera röster om att det är svårt att hitta nya kandidater. Det är allvarligt och kan på sikt vara en stor utmaning för den åländska demokratin.

Skattegränsen är ett irritationsmoment i handeln med närregionen. Dess betydelse för den åländska ekonomin är trots det svår att överskatta.

En uppsjö av idéer och tankar har presenterats i sommarens gästledare. Det är dock upp till var och en av oss att se till att idéer förverkligas.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. I dag: Emma Björkman Molin

Debaclet kring den gemensamma räddningsmyndigheten illustrerar flera åländska utmaningar. Utveckling förutsätter att fler vågar lita på varandra.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. I dag: Malin Lindberg,
utbildningsstrateg.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. I dag: Victoria Sundberg, Business Area Manager, Card & Mobile Payments/Director of Cards på Crosskey

Under press från flera håll ser det kinesiska kommunistpartiet ut att åter bekänna färg. Även i Norden finns flera sätt att ta avstånd från totalitarismen.

Äntligen tycks det finnas plats för en diskussion om den moderna arkitekturens formspråk och anspråk. Det bildas diskussionsgrupper på nätet, som Arkitekturupproret, och åsikterna som kommer fram är många.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Känslor av stagnation och hopplöshet är inte ett problem endast i fattiga utvecklingsländer.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Barn i bild

Fler ledare