Publicerad 3 mars 2019 kl. 22:00

Det är dags att tatillvara våra styrkor

Ålänningarnas rätt till självbestämmande tas lätt för given. Men historien talar sitt tydliga språk: Vi måste dagligen kämpa för att kunna fortsätta som ett självstyrande folk.
Ålandstidningen har, nu och framöver, en viktig roll i detta.

Kommentarer (6 st)

Vi behöver politiker. Man

Vi behöver politiker. Man måste sluta rösta med hjärtat. På släktingar, grannar och goda vänner. Det är jätte dålig tillväxt på kloka politiker. Det syns tydligt under de snart fyra år som gått. Att skriva rappakalja i insändare efter insändare leder ingen vart.

Ja alla som bor på Åland

Ja alla som bor på Åland borde vara eniga och jobba åt samma håll. Tyvärr ser man både i en del som vissa journalister skriver och i många insändare helt motsatta åsikter. Detta gör naturligtvis att det blir mycket svårt att få någon styrka i våra krav.

Tack, Daniel Dahlén! Tack i

Tack, Daniel Dahlén! Tack i stort sett för Din, åtminstone i Gräsrots medvetande, första ledartext. Följande stycke ur den texten – det framstår som något av lök på laxen, det – citat: ”Vi har gått vilse i det åländska samhället. Vi har tagit på oss de stora samhällenas syn på hur ett samhälle ska vara uppdelat och hur det ska styras i stället för att ta vara på vår småskaliga styrka och gemenskap.” Där framhåller Du mycket tydligt något som med stor tacksamhet torde omfattas av gemene ålänning. Det bådar helt enkelt gott för allas vår framtid! Också allas vår ”Pappa Julle” kan faktiskt anas njuta.

Stadsstyrelsen beslutade i torsdags att återremittera ärendet om delgeneralplan för centrum. Med som vägkost till beredningen sade man att skyddsvärdet även ska bedömas utgående från en ändamålsenlig samhällsstruktur. Nu finns möjligheten att sätta rätt riktning. Riktningen mot en positiv utveckling av centrum.

Med tanke på hur hög svansföring Paf har inom spelansvarsfrågor är det direkt pinsamt att bolaget nu bötfälls av Spelinspektionen. Att skylla på en bugg duger inte, den här typen av misstag får inte ske.

Åland har alla möjligheter att bli en framstående it-nation men vi har inte tagit steget. Vi behöver ett samhällskontrakt där alla strävar åt samma håll. Allt från skolor till näringsliv.

När invånarna själva får ranka hur nöjda och lyckliga de är med livet hamnar Finland i topp. Det visar FN:s nya rapport World Happiness.
Vad är det vi gör så rätt?

Stadsarkitekt Sirkka Wegelius utmanar gränserna för hur en tjänsteman får uttrycka sig, men på samma gång är vi alltid i behov av människor som inte är rädda för att säga sanningen.

Vem vinner och vem kanske till och med försvinner i det stundande riksdagsvalet? Och hur kan en kommande regering i Helsingfors se ut, en regering som de åländska politikerna ska förhålla sig till?

Då var det åländska startfältet inför riksdagsvalet klart. Ett startfält med goda kandidater och där utgången kanske är säkrare än någonsin.

Om det nya vindkraftstödet blir verklighet gynnar det både näringslivet och miljön, utan att notan för skattebetalarna behöver bli speciellt stor.

Åland ska vara ett öppet samhälle. Ett samhälle som inte stänger ute kompetens och inte stänger dörrar för sina egna medborgare. Att ställa finska behörighetskrav inom socialvården på Åland är därför djupt olyckligt.

I måndags klubbade en nästa tom riksdag lagpaketet som ger underrättelsetjänsterna utökade möjligheter att avlyssna medborgarna.

Bland fjolårets nyord hittar man ”flygskam” och ”klimatångest”. Båda två indikerar att fenomen relaterade till klimatet skapar både ångest och skam – frågan är om det inverkar på klimatfrågorna.

Att den Europeiska centralbanken (ECB) skjuter upp sin planerade räntehöjning och inför nya stöd för banksektorn är ett illavarslande tecken för den europeiska ekonomin.

Sagan om det framgångsrika Åland lever fortsättningsvis kvar, men är det faktiskt en korrekt bild?

Barn i bild

Fler ledare