Publicerad 14 mars 2020 kl. 10:36

Ekonomisk pandemi

I skrivande stund är Åland fortsättningsvis fritt från Corona, men viruset ekonomiska pandemi är däremot redan här.

Genom att stegvis ta till hårdare tag mot coronaviruset visar Finlands regering inte handlingskraft, utan tvärtom en benägenhet att reagera snarare än agera.

Stödet för Centern formligen exploderar i mars månads Åland gallup. Man kan konstatera att coronakrisen har varit en rejäl tändvätska för Veronica Thörnroos parti.

När allt väl lägger sig kommer en ny värld att träda fram. Vilken är den världen och vad gör vi för att komma dit?

Landskapsregeringen har valt ett bra alternativ när man erbjuder lånebundet stöd till företag. Se bara till att göra processen smidig.

Landskapsregeringens direkta krisstöd till Ålands kulturarbetare är en nödvändig åtgärd för att rädda den sköra kultursektorn genom coronakrisen.
Stödet i kombinationen med den kommande plattformen för strömning är en riktigt bra början.

Populistens vägar äro outgrundliga, speciellt i coronatider. Viruset kan bli slutet för flera av de senaste årens vinnare – och lyfter andra till despoter.

Inte bara är förändring en del av vanlig affärsverksamhet. Under kristid blir den än mer nödvändig.

Vi behöver fakta och konkreta åtgärder. Men vi behöver också omtanke och värme. Låt oss skippa hat och hot och fokusera på medmänsklighet.

Samma dag som Finland införde beredskapslagen fick den åländska självstyrelsen stiga åt sidan.
Vad lär vi oss av det?

Antalet personer som smittats av coronaviruset har ökat från en till åtta på mindre än en vecka. Landskapsläkare säger att smittan nu kan finnas var som helst i det åländska samhället. Det är på allvar nu.

Så långt som möjligt bör kommande tilläggsbudgetar finansieras med egna medel. Lån är en sista utväg.

Ska experterna eller politikerna fatta beslut om åtgärder under coronakrisen? Och vilka experter ska man lyssna mest till? I länder världen över sitter de politiska beslutsfattarna i en mycket svår situation.

Ålands landskapsregering spelar en avgörande roll i tider av kris. Hela samhället måste få hjälp och det blir nu allt tydligare att landskapsregeringen fallerat rejält när det gäller transporter till och från Åland.

Barn i bild

Fler ledare