Publicerad 23 januari 2019 kl. 22:00

Förändrade matvanor bara en fråga om tid

Max 200 gram rött kött i veckan och ett fördubblat intag av nötter, frukt, grönsaker och baljväxter mot dagens nivå –det är den hållbara gränsen om vi ska klara planetens försörjning, visar den första vetenskapliga sammanställningen av mat, hälsa och hållbarhet.

Antti Rinne tvingas avgå efter hans undermåliga hantering av postkonflikten. Men det är knappast hela sanningen bakom att Centern tvingar bort statsministern.

Finlands hantering av EU-medlemskapet fortsätter nagga självstyrelsen i kanten.

Frågetecknen är många kring Obunden samling. Visserligen var många av frågetecknen redan kända sedan tidigare, men som kommande regeringsparti krävs det nu svar. För som regeringsparti representerar du inte bara dina egna väljare utan hela Åland.

Debatten om konsumtion i samband med Black Friday förtjänar bättre än den polarisering som råder i dag.

Självstyrelsen lyste med sin frånvaro i höstens valrörelse. Kommer det fortsätta vara så i det kommande regeringsprogrammet? Självstyrelsen är för viktig för att hanteras som vilken annan fråga som helst.
Den förtjänar större plats i det offentliga samtalet.

I en tid där digitaliseringen ofta nämns som lösningen på alla problem är den nu avblåsta poststrejken en otvetydig påminnelse om hur beroende vårt samhälle fortsätter vara av att kunna transportera människor och varor helt analogt.

Det är något med jultiden som får även de mest förhärdade individualister att lätta på plånbokslädret. Det är värt att glädjas åt.

På tröskeln till julförberedelserna är det kanske ofint att komma med en påminnelse om vad ordet ”hållbar”, som är ett favoritmodeord just nu, skulle kunna betyda.

Det är inte varje dag åländska företag nämns på den internationella nyhetskanalen Bloomberg, men förra veckan hade vi två företag som väckte uppmärksamhet. Såväl Enfuce som Ålandsbanken uppmärksammades i den internationella tv-kanalen.

Sympatistrejker orsakar betydligt mer problem än nytta, och underblåser dessutom en destruktiv syn på arbetslivet och samhället.

Löneskillnaderna i den privata sektorn på Åland väcker frågor. Visst finns bakomliggande orsaker som delvis förklarar skillnaden och visst finns undantagen som visar på en förbättring. Men signalvärdet är olyckligt.

Den finländska regeringen garanterar att klumpsumman ska höjas med tio miljoner euro – men först efter att lagtinget sagt ja till det nya ekonomiska systemet. Nu är det upp till lagtinget att bestämma sig – litar man på den finländska regeringen eller inte?

Problemet med unga som mår dåligt växer. Norden måste samordna sin lagstiftning för att kunna hjälpas åt över landgränserna. Här hemma behöver resurserna ökas så att fler familjehem, även för äldre ungdomar, kan öppna.

Barn i bild

Fler ledare