Publicerad 9 augusti 2018 kl. 22:00

Håller enigheten på hemmaplan?

Självstyrelserevisionen fortsätter att urvattnas och det blir alltmer osäkert om en tillräcklig majoritet finns i lagtinget.

Kommentarer (3 st)

Från allra första början

Från allra första början uppgav dom inblandade i nya lagförslaget att dom stötte på stora problem med finnarnas inställning till revisionen av självstyrelselagen.Den enda som var positiv var lantrådet som nästan var euforisk.Åland MÅSTE ha en realistisk person som lantråd.En person som ser verkligheten. Detta lantråd vilseleder allmänheten med sin naivitet . Och det är farligt för hela självstyrelsen !

Välkommen tillbaka, Niklas

Välkommen tillbaka, Niklas Lampi, efter förmodad semester! Och det första Du mycket kännspakt gör, det är det fasta grepp Du till allmänhetens belåtenhet torde ta om det viktigast som nu åligger Landskapsregeringen (LR). Den församlingen har dessvärre, tillsynes hysteriskt, ”byngslat” på med sin exklusivt grötmyndiga och långrandiga ”kommunmodifiering”. En ansträngning som med största sannolikhet resulterar i ett smått komiskt fiasko. Och inte nog därmed, hur i hela friden skulle LR – efter sin fullständigt blottlagda maktgalenskap, och sitt hafsande med just en fördjupad självstyrelselag – kunna förvänta sig ”få” kvalificerad majoritet i lagtinget?

Landskapsregeringen har beslutat att klassa om samtliga 150 flaskor vrakchampagne från livsmedel till museiföremål, vilket i praktiken betyder att man vaskar världens dyraste champagne.

När soldater medvetet och på order begår övergrepp är det för att visa motparten vad de kan göra utan att någon kan hindra dem.

Finland är tredje bäst i världen på att skapa de politiska förutsättningarna för att motverka ekonomisk ojämlikhet. Det visar hjälporganisationen Oxfams nya rapport.
Stabila demokratiska samhällen ligger i topp.

Det är trist att det inte blir någon ny självstyreslelag den här gången, men det är helt rätt att inte baxa igenom en halvmesyr.

Om människor upplever läget som hopplöst kanske de drabbas av klimatångest och bryr sig ännu mindre och tänker det är för sent. Det är fel väg att gå, det går att förbättra i liten skala.

Ålands framtid kan gå mot ett historiskt svagt valresultat nästa år, vilket inte minst innebär en chans för Centern att återigen blir största parti i lagtinget.

Det har blivit en etablerad sanning att åländska ungdomar dricker mindre alkohol, men har en sådan åsikt verkligen stöd i statistiken?

Axel Jonsson har, trots sin ungdom, har gjort ett bra jobb som politiker och opinionsbildare. Han är en god debattör och han undviker hätskhet och talar i resonabla termer utan att ge avkall på skärpa.

I går godkände riksdagen att förslaget om utökade möjligheter för staten att avlyssna medborgarna behandlas som en brådskande grundlagsändring.
Det är onödigt fort.

De stora bilföretagen är pressade till att hitta nya intäktskällor, vilket tyvärr kan leda till att vi blir mindre säkra bilförare.

Finländska myndigheter slog nyligen massivt till mot ryskägda, strategiskt placerade fastigheter i Åbolands skärgård, i Ålands omedelbara närhet. Presidenten och statsministern var informerade om operationen. Mycket tyder på att också säkerhetspolitiska aspekter finns med i bilden.

Utrikesminister Timo Soini (Blå) sitter kvar, trots hans offentligt framförda abortmotstånd som går stick i stäv med Finlands linje. Men när det gäller sexövergrepp mot barn och unga inom den katolska kyrkan har katoliken Soini varit öronbedövande tyst.

Det skulle vara allvarligt om den afrikanska svinpesten spred sig till Finland, men vill vi verkligen ha en köttindustri där verksamheter som Nygårds skogsgrisar inte får finnas?

Barn i bild

Fler ledare