Publicerad 9 augusti 2018 kl. 22:00

Håller enigheten på hemmaplan?

Självstyrelserevisionen fortsätter att urvattnas och det blir alltmer osäkert om en tillräcklig majoritet finns i lagtinget.

Kommentarer (3 st)

Från allra första början

Från allra första början uppgav dom inblandade i nya lagförslaget att dom stötte på stora problem med finnarnas inställning till revisionen av självstyrelselagen.Den enda som var positiv var lantrådet som nästan var euforisk.Åland MÅSTE ha en realistisk person som lantråd.En person som ser verkligheten. Detta lantråd vilseleder allmänheten med sin naivitet . Och det är farligt för hela självstyrelsen !

Välkommen tillbaka, Niklas

Välkommen tillbaka, Niklas Lampi, efter förmodad semester! Och det första Du mycket kännspakt gör, det är det fasta grepp Du till allmänhetens belåtenhet torde ta om det viktigast som nu åligger Landskapsregeringen (LR). Den församlingen har dessvärre, tillsynes hysteriskt, ”byngslat” på med sin exklusivt grötmyndiga och långrandiga ”kommunmodifiering”. En ansträngning som med största sannolikhet resulterar i ett smått komiskt fiasko. Och inte nog därmed, hur i hela friden skulle LR – efter sin fullständigt blottlagda maktgalenskap, och sitt hafsande med just en fördjupad självstyrelselag – kunna förvänta sig ”få” kvalificerad majoritet i lagtinget?

Att lågkonjunkturer och ekonomiska kriser ständigt återkommer beror på dålig ekonomisk politik, inte på någon naturlag.

Tove Janssons släktingar kan bara luta sig tillbaka och njuta av att det som var en ung människas infall har utvecklats till en hel blomstrande industri.

I takt med att planeringen av en fast förbindelse fortskrider blir anledningarna till att inte bygga en tunnel mellan Föglö och Lumparland allt färre.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten.
I dag: Jens Harberg, pensionerad jaktvårdskonsulent.

När förlorar en byggnad sin själ? Eller en stad?
Arkitekt Lars Soncks släktingar vill ta bort hans namn från Navigationsskolan eftersom huset byggts om bortom Soncks grundintentioner.
De har en klar poäng.

Facebook vet än så länge inte hur mycket pengar du har på kontot eller vad du köpte till lunch, men nu vill jätteföretaget och dess vd Mark Zuckerberg ta reda på det med.

Små barn drunknar tyst och det går snabbt. Så lägg undan telefonen, plattan eller boken och håll ögonen på barnen!

Det ideella engagemanget i våra idrottsföreningar och brist på ledare är ett växande problem även om vissa studier inte pekar åt det hållet. Lösningen kan dock helt krasst vara – mera pengar.

Kan ett storbolag som har hand om hela det offentliga Ålands fastighetsbestånd vara en lösning på de problem vi ser i Mariehamn, där varken projektering, byggnation eller underhåll håller måttet?

I höst och vinter ska lagtinget behandla kommunreformen. Hittills har landskapsregeringen misslyckats med att konkret förklara sin vision. Å andra sidan har oppositionen heller inte lyckats uppbringa något hållbart alternativ.

I går hade världens befolkning förbrukat planetens förnybara naturresurser för i år, meddelar Världsnaturfonden WWF. Från och med i dag och under resten av årets fem månader knaprar vi på det gemensamma sparkapitalet.

Att de äldre på Trobergshemmet tvingas stå ut med inomhustemperaturer på upp mot 30 grader är allvarligt och stadens hantering av problemet liknar mest en fars.

Sommaren är snart över och vardagslunken börjar, med återupptagande av politiska fajter och debatter. Brist på ämnen är det inte lokalt, kommunsammanslagningar och kortrutt har satt känslorna i svall och det kommer att fortsätta efter sommarstiltjen.

Barn i bild

Fler ledare