Publicerad 11 mars 2019 kl. 22:00

Illavarslande besked om Europas ekonomi

Att den Europeiska centralbanken (ECB) skjuter upp sin planerade räntehöjning och inför nya stöd för banksektorn är ett illavarslande tecken för den europeiska ekonomin.

Fästningsområdet i Bomarsund präglar fortfarande det åländska samhället. Det som utspelade sig i Bomarsund för över 160 år sedan har satt en stark prägel på dagens Åland. Men det har även givit oss möjligheter.

Entreprenörskap är beroende av både kapital och riskvilja. När bägge finns kan det uppstå något fantastiskt.

Fördelarna med nya arbetstider för lagtinget överväger nackdelarna.

Ett budgetunderskott om 10 miljoner euro och många kurvor som pekar nedåt i den åländska ekonomin. Hur ska nästa finansminister infria Centerns löften om mer pengar till kommunerna?

Nu står det klart att tolv anställda vid Åland Post misstänks för brott. Är det bara det aktuella fallet som irriterat Tullen eller finns det annat smolk i bägaren?

Nu snurrar politikkarusellen snabbt. Som utomstående betraktare får man hålla i sig för brinnkära livet för att hänga med i svängarna. Men även berörda politiker lär nog börja känna sig lite vindpinade vid det här laget.

Den tillträdande landskapsregeringen är i den föga avundsvärda situationen att vara tvungen att välja mellan att uppfylla sina vallöften eller att använda miljontals euro på ingenting.

Landskapsregeringens budget för 2020 är en budget som i stort är en fortsättning på redan tidigare satsningar. Däremot bjuder den upp till dans när det gäller hantering av Paf-medel och inte minst det fortsatta underskottet.

Det kan kännas som att det bara blir mörkare och mörkare, men det finns hopp. Våra ungdomar kräver det.

Med Ålands framtid tynar även den politiska visionen om ett självständigt Åland bort. Det borde alla sörja, oberoende av ståndpunkt i sakfrågan.

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) konstaterar att flera kommuner inte uppfyller kraven på behöriga socialarbetare. Det här är inget nytt och kraven som ställs från ÅMHM är rimliga. Problemet är att det i dagsläget inte finns någon lösning.

Att bedriva flygtrafik till och från Åland har visat sig vara en rejäl utmaning. Nu väntar fyra nya år med Air Leap på linjen mellan Stockholm Arlanda och Mariehamn. Upphandlingen är gjord men det finns många obesvarade frågor.

Socialdemokratin har format vår politiska verklighet. Att själva partiet backar i ett val gör egentligen ingen skillnad.

Barn i bild

Fler ledare