Publicerad 27 januari 2020 kl. 22:00

Närhetsprincipen i praktiken

Att kring 500 ålänningar åter tar plats i kommunernas fullmäktigen och nämnder är ett styrkebesked från närdemokratin.

När allt väl lägger sig kommer en ny värld att träda fram. Vilken är den världen och vad gör vi för att komma dit?

Landskapsregeringen har valt ett bra alternativ när man erbjuder lånebundet stöd till företag. Se bara till att göra processen smidig.

Landskapsregeringens direkta krisstöd till Ålands kulturarbetare är en nödvändig åtgärd för att rädda den sköra kultursektorn genom coronakrisen.
Stödet i kombinationen med den kommande plattformen för strömning är en riktigt bra början.

Populistens vägar äro outgrundliga, speciellt i coronatider. Viruset kan bli slutet för flera av de senaste årens vinnare – och lyfter andra till despoter.

Inte bara är förändring en del av vanlig affärsverksamhet. Under kristid blir den än mer nödvändig.

Vi behöver fakta och konkreta åtgärder. Men vi behöver också omtanke och värme. Låt oss skippa hat och hot och fokusera på medmänsklighet.

Samma dag som Finland införde beredskapslagen fick den åländska självstyrelsen stiga åt sidan.
Vad lär vi oss av det?

Antalet personer som smittats av coronaviruset har ökat från en till åtta på mindre än en vecka. Landskapsläkare säger att smittan nu kan finnas var som helst i det åländska samhället. Det är på allvar nu.

Så långt som möjligt bör kommande tilläggsbudgetar finansieras med egna medel. Lån är en sista utväg.

Ska experterna eller politikerna fatta beslut om åtgärder under coronakrisen? Och vilka experter ska man lyssna mest till? I länder världen över sitter de politiska beslutsfattarna i en mycket svår situation.

Ålands landskapsregering spelar en avgörande roll i tider av kris. Hela samhället måste få hjälp och det blir nu allt tydligare att landskapsregeringen fallerat rejält när det gäller transporter till och från Åland.

Historien har visat gång efter annan att en samhällsekonomi i kris har en direkt inverkan på den psykiska hälsan hos befolkningen där ekonomisk depression leder till mänsklig depression.
Insatser för att rädda näringslivet är därför direkta insatser för att rädda liv och hälsa.

Det satt hårt åt men till slut kom Finlands regering med förslag på åtgärder för att rädda det finländska näringslivet. Även Ålands landskapsregering kom med ett gediget åtgärdspaket som väcker hopp.

Barn i bild

Fler ledare