Publicerad 11 oktober 2017 kl. 22:00

Separatismen väcker frågor

Den dramatiska utvecklingen i Katalonien väcker intressanta frågor om separatism. Utfallet kommer att få stora konsekvenser för hela Europa.

Kommentarer (3 st)

EU blev inget lycka projekt,

EU blev inget lycka projekt, tack vare att de vill ta över allt mer av medlemsländernas egna behörigheter har invånarna mer och mer ledsnat på EUs avoga inställning till den småskalighet som borgar för ett för invånarna gott samhälle att leva och bo i. Nu mullrar det i leden, och många frihetstörstande små "delstater" får vind i seglen för att bryta sig ur unionen. England visade vägen.

Det är inte EU separatisterna

Det är inte EU separatisterna protesterar mot, det är länderna dom tillhör som protesterna riktas mot. Katalonien mot Spanien, norra Italien mot södra Italien , Skottland mot England, Nordirland mot England osv osv.Så det finns all anledning att EU kollar hur fungerar förhållandena mellan olika regioner och deras "värdländer " egentligen.Vi ser ju vad som händer mellan Åland och Finland.Lägger man locket på kokar det över så småningom !

Att frågorna om separatism

Att frågorna om separatism blir allt fler i allas vårt Europa, det är knappast en hemlighet för någon ”slage” medveten människa längre. Och precis lika tydligt torde framstå att det är först och främst självutsedda förmyndare I Bryssel som bör ställa frågor till sig själva om varför det är just så. Med egenskap som blott och bart världsfrälsare, blir det tyvärr allt tydligare att frågor som står det europeiska folket nära framförs inför döva Bryssel-öron. Att begrepp som; rasister, fascister och kommunister dessvärre högst förmodligen aldrig kommer att bli inaktuella, det är en sak. En helt annan sak är att ett nedlåtande missbruk av dessa epitet nu tvivelsutan blir ett allt usligare gömsle för genuint politiska ”sprätthökar” – var än de är stationerade.

Det har aldrig var meningen att Finlandskabeln ska eliminera alla strömavbrott på Åland. Tisdagens avbrott betyder inte att likströmsförbindelsen till Finland byggdes i onödan.

Hur kan alla andra minnas så väl när den som jobbade operativt närmast själva fallet inte kan minnas något?

I den nya barn- och ungdomslitteraturen utmanas föreställningarna om traditionella könsroller. Dessutom inkluderas fler grupper i berättelserna än tidigare.

Mer än 20 år sedan Åland gick med i EU finns det fortfarande stora frågetecken hur det egentligen gick till när vi tappade vårjakten, där olika historieskrivningar tävlar mot varandra.

Vägen mot diktatur kan se olika ut men just nu har EU-landet Polen slagit in på en väg som slutar med demokratins haveri. President Duda har nyligen undertecknat en lag som reglerar vad man får skriva och säga om landets historia. En klar begränsning av tankens frihet.

Toivonen har gått från stängda gränser till fria droger. Frågan är vad hans väljare som utlovades trygghet och tradition tycker om det.

Det är tydligt att Viking Line sätter större tilltro till att optimera den nuvarande verksamheten än att förändra den. I slutändan behöver det inte vara en dålig strategi.

Demokratins hårda vardag är att den som motsätter sig något ändå kan få vara med och ro det i land.

Var försiktig med att låta dagsaktuella åsikter sätta agendan för godkänd kultur.
Censur gör oss ofrånkomligen dummare.

Renoveringsbehovet som Ålands hälso- och sjukvård har är precis den typ av utmaning som Landskapets fastighetsverk är till för att lösa.

Plasten finns kvar i havet i hundratals år och är ett stort hot mot Östersjön.

Ålands önskemål är välunderbyggt. Men hungern efter en extra stol hos de finländska partierna är också stor.

Rådet alla småsparare får när det sker stora rörelser på börsen är att sitta lugnt i båten, men det är inte alls säkert att det är den bästa strategin för alla.

Barn i bild

Fler ledare