Publicerad 20 november 2018 kl. 22:00

Upprörda känslor efter Lindholms nedlagda röst

Att välja att värna hemkommunens röster framom regeringens politik är inte populärt bland regeringskollegorna. Nu är det talman Gun-Mari Lindholm som hamnat i onåd.

Kommentarer (5 st)

Det synes som att vissa

Det synes som att vissa lagtingsledamöter är mest upprörda över att Gun-Mari L nu tar röster från dom själva. Att hon bytt ståndpunkt i frågan verkar inte göra dom lika upprörda. Detta säger en hel del vilken typ av människor som sitter på vissa poster, mig själv först , är tydligen deras motto.Och är det inte av allmänintresse att kansliministern som ivrat mest för kommunsammanslagningen är sjukskriven ? Hur länge blir hon borta ?Vem ersätter henne ? Är det något som är hemligt för den berörda befolkningen ? Hon är folkvald , så ge oss något besked !

Och om Fellman är sjukskriven

Och om Fellman är sjukskriven någon längre period så borde även "Veikkaus gate" ges vidare åt nån vikarierande att tas omhand, helst då av nån som är kapabel till det... Det kan väl inte vara så organiserat att allt stannar om en blir sjuk? Var är back upen?

Nu börjar nog allt

Nu börjar nog allt regeringsspektakel i största allmänhet bli lite tröttsamt, faktiskt. I rent komisk bemärkelse, som underhållare betraktad verkar särskilt den svenska centerns sonderare Annie Lööf vara mogen för att slänga sig i väggen. Därvidlag hårdnar dock konkurrensen nu betänkligt på vår officiella hemmaplan – inte minst tack vare både ”liberala” och ”moderata” farhågor om förlorade röster i kommande lagtingsval. Nå, sossarna, då? Ja, deras främsta företrädare i sammanhanget – hon är ju som sagt sjukskriven, hon. Och undra på det, förresten.

Naturligtvis är det omöjligt

Naturligtvis är det omöjligt att hålla sams inom regeringen. Sossarna ingår ju i regeringen och alla har vi sett den enorma trauma de ställt till med i MHS. Varför skulle regeringen vara en skonad plats från deras sabotage? Ett antal sossar har ju redan börjar rösta emot kortrutten och mer uppror är att vänta och allt kommer att göras med hänvisning till sossarna nya ambitiösa hållbarhetsprogram.

En genuint glädjande nyhet är att Svenska Akademien genom att välja in den finlandssvenska poeten Tua Forsström som medlem återställer ordningen från förr och återknyter de avklippta språkbanden mellan de två rikshalvorna.

Nya rön pekar på att insekternas biomassa minskar med 2,5 procent per år. I värsta fall kan 40 procent av alla arter dö ut under det här århundradet.

Att ersätta regnskog med palmoljeplantage är inte bra för miljön, men frågan om vi bör bojkotta palmoljan är trots det långt ifrån enkel att svara på.

Egendomligt är det hur suget efter modernitet går som en röd tråd genom alla diskussioner om bebyggelse i centrala Mariehamn. Så var det på stadsarkitekten Folke Wickströms tid och så är det för efterträdaren.

Även den åländska skolan kan dra nytta av tydligare regler och en mindre ängslighet i frågor om elevers rätt till studiero.

Vissa av reaktionerna på uppgörelsen om ett nytt ekonomiskt system för Åland slår nya bottenrekord i kunskap om självstyrelsen.

Skrinlägg förslaget om att låta 15-åringar köra riktiga bilar i upp till 60 kilometer i timmen. Säkerhetsriskerna för den omgivande trafiken är för stora.

Landskapsregeringen – uppbackad av ett enigt lagting – vägrade kompromissa ytterligare om självstyrelselagen och Ålands finansiering.
Det fick regeringen i Helsingfors, och de mäktiga tjänstemännen i Finansministeriet, att backa.
1–0 till självstyrelsen, och kanske en läxa att lära för framtiden.

Ömsen har gått ut med detaljerna kring sitt jätteprojekt i Mariehamns centrum, vilket innebär att hård press sätts på stadens politiker i arbetet med den nya delgeneralplanen.

Februari är årets kortaste månad, det vet vartenda skolbarn att månaden har 28 dagar. När det gäller att lämna yttranden om fyra lagar ger landskapsregeringen de åländska kommunerna en dryg månad för att avge remissutlåtanden om ändringar i sociallagen och den månaden är just februari.

Fotbollsklubben HJK:s anfallare Riku Riski blev känd internationellt när han i januari tackade nej till att delta i landslagslägret i Qatar. Han uteblev av etiska skäl, han ville hålla fast vid sina värderingar, och inte resa till ett land där tusentals migrantarbetare fått sätta livet till när de under omänskliga förhållanden byggt arenor för fotbolls-VM 2022.

Årets EU-val är återigen ett ödesval. Flera av de europeiska länderna skakas av inre strider, samtidigt som behovet av gränsöverskridande samarbete är större än någonsin.

Det pågår just ny ett högintressant spel om Ålands del i landskaps- och vårdreformen i Finland, där utgången framstår som synnerligen oviss.

Barn i bild

Fler ledare