Publicerad 20 november 2018 kl. 22:00

Upprörda känslor efter Lindholms nedlagda röst

Att välja att värna hemkommunens röster framom regeringens politik är inte populärt bland regeringskollegorna. Nu är det talman Gun-Mari Lindholm som hamnat i onåd.

Kommentarer (5 st)

Det synes som att vissa

Det synes som att vissa lagtingsledamöter är mest upprörda över att Gun-Mari L nu tar röster från dom själva. Att hon bytt ståndpunkt i frågan verkar inte göra dom lika upprörda. Detta säger en hel del vilken typ av människor som sitter på vissa poster, mig själv först , är tydligen deras motto.Och är det inte av allmänintresse att kansliministern som ivrat mest för kommunsammanslagningen är sjukskriven ? Hur länge blir hon borta ?Vem ersätter henne ? Är det något som är hemligt för den berörda befolkningen ? Hon är folkvald , så ge oss något besked !

Och om Fellman är sjukskriven

Och om Fellman är sjukskriven någon längre period så borde även "Veikkaus gate" ges vidare åt nån vikarierande att tas omhand, helst då av nån som är kapabel till det... Det kan väl inte vara så organiserat att allt stannar om en blir sjuk? Var är back upen?

Nu börjar nog allt

Nu börjar nog allt regeringsspektakel i största allmänhet bli lite tröttsamt, faktiskt. I rent komisk bemärkelse, som underhållare betraktad verkar särskilt den svenska centerns sonderare Annie Lööf vara mogen för att slänga sig i väggen. Därvidlag hårdnar dock konkurrensen nu betänkligt på vår officiella hemmaplan – inte minst tack vare både ”liberala” och ”moderata” farhågor om förlorade röster i kommande lagtingsval. Nå, sossarna, då? Ja, deras främsta företrädare i sammanhanget – hon är ju som sagt sjukskriven, hon. Och undra på det, förresten.

Naturligtvis är det omöjligt

Naturligtvis är det omöjligt att hålla sams inom regeringen. Sossarna ingår ju i regeringen och alla har vi sett den enorma trauma de ställt till med i MHS. Varför skulle regeringen vara en skonad plats från deras sabotage? Ett antal sossar har ju redan börjar rösta emot kortrutten och mer uppror är att vänta och allt kommer att göras med hänvisning till sossarna nya ambitiösa hållbarhetsprogram.

Landskapets pensionsfond betalar varje år sexsiffriga belopp till externa förvaltare, men frågan är om resultatet blir så mycket bättre jämfört med om fonden skulle placera pengarna själv.

I grund och botten är satsningen på att lansera Åland som Finlands Toscana positiv, men vi måste vara ärliga med att vi har många svagheter som står i vägen för att vi ska bli en matdestination att räkna med.

Under devisen En marche (”På väg”) skapades bilden av Emmanuel Macron som ett alternativ till det franska etablissemanget. De som röstade för Macron i presidentvalet fjol hade lyssnat på hans tal om att han som skulle förändra Frankrike. Nu är fransmännen åter på marsch - men som protest mot Macron.

I dag kommer Lucia med sitt efterlängtade ljus och en välbehövlig påminnelse om att det är bättre att bjuda varandra på glögg och lussebullar, än att strida om vem som äger jultomten.

Det är olyckligt att koppla ihop landskapsregeringens skatteavdrag med fattigdom, frågorna har absolut inget med varandra att göra.

Ensamhet påverkar vår hälsa på flera olika sätt. En finländsk vetenskaplig undersökning visar på en stark koppling mellan ensamhet och isolering och ökad risk att dö i cancer. Men i ensamhetens spår kommer också ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, demens och depression.

Det FN-ramverk som var tänkt att innebära en mer human global migrationspolitik har i stället blivit ett tecken på hur starka de extrema åsikterna om flyktingar och deras rättigheter vuxit sig på bara några år.

Det behövs mer fakta och mindre känslor i debatten om var Mariehamns energi ska placeras.

En rapport om hur våra matvanor ger utslag på klimatet presenterades i veckan och den är gjord av forskaren Vilma Sandström. Hennes siffror, som berör hela EU, ställer många av våra föreställningar på huvudet.

De autonoma fartygen är snart här och de lär förändra Ålands viktigaste bransch i grunden.

Alla röster behövs i en balanserad debatt, så väl unga som gamla, kvinnor som män.

Vi har den gångna veckan återigen påmints om hur många människor det finns på Åland som för en imponerande kamp mot den mest skrämmande av sjukdomar.

Om ålänningar vill spela på Lotto är det klart att de ska få göra det, men hur mycket energi är det rimligt att lägga ner på att få tillbaka Veikkaus till Åland?

Barn i bild

Fler ledare