Flickorna är vår framtid. Därför är det bra med jippon som den internationella flickdagen den 11 oktober som firas för att lyfta de problem som möter flickor i vår värld.

Det går att minska utsläppen tillräckligt för att stoppa klimatförändringen, men då krävs en mycket snabb teknologisk utveckling inom miljöområdet.

Landskapsregeringen har beslutat att klassa om samtliga 150 flaskor vrakchampagne från livsmedel till museiföremål, vilket i praktiken betyder att man vaskar världens dyraste champagne.

När soldater medvetet och på order begår övergrepp är det för att visa motparten vad de kan göra utan att någon kan hindra dem.

Finland är tredje bäst i världen på att skapa de politiska förutsättningarna för att motverka ekonomisk ojämlikhet. Det visar hjälporganisationen Oxfams nya rapport.
Stabila demokratiska samhällen ligger i topp.

Det är trist att det inte blir någon ny självstyreslelag den här gången, men det är helt rätt att inte baxa igenom en halvmesyr.

Om människor upplever läget som hopplöst kanske de drabbas av klimatångest och bryr sig ännu mindre och tänker det är för sent. Det är fel väg att gå, det går att förbättra i liten skala.

Ålands framtid kan gå mot ett historiskt svagt valresultat nästa år, vilket inte minst innebär en chans för Centern att återigen blir största parti i lagtinget.

Det har blivit en etablerad sanning att åländska ungdomar dricker mindre alkohol, men har en sådan åsikt verkligen stöd i statistiken?

Axel Jonsson har, trots sin ungdom, har gjort ett bra jobb som politiker och opinionsbildare. Han är en god debattör och han undviker hätskhet och talar i resonabla termer utan att ge avkall på skärpa.

I går godkände riksdagen att förslaget om utökade möjligheter för staten att avlyssna medborgarna behandlas som en brådskande grundlagsändring.
Det är onödigt fort.

De stora bilföretagen är pressade till att hitta nya intäktskällor, vilket tyvärr kan leda till att vi blir mindre säkra bilförare.

Finländska myndigheter slog nyligen massivt till mot ryskägda, strategiskt placerade fastigheter i Åbolands skärgård, i Ålands omedelbara närhet. Presidenten och statsministern var informerade om operationen. Mycket tyder på att också säkerhetspolitiska aspekter finns med i bilden.

Utrikesminister Timo Soini (Blå) sitter kvar, trots hans offentligt framförda abortmotstånd som går stick i stäv med Finlands linje. Men när det gäller sexövergrepp mot barn och unga inom den katolska kyrkan har katoliken Soini varit öronbedövande tyst.

Barn i bild

Fler ledare