Publicerad 18 juni 2019 kl. 13:41

Beslut i flera planeärenden

JOMALA Flertalet av kommunstyrelsens beslut i måndags gällde planeärenden.
Gällande det utdragna arbetet med en ändrad delgeneralplan för Kalmarnäs blev beslutet att ändra förslaget i enlighet med vårens samrådsförfarande, och därpå ställa ut förslaget på nytt.

Ålands sjöräddningssällskap fick på fredagskvällen bogsera en motorbåt som fått problem med bränslefiltret ute vi Flötjan fyr. Båten låg och drev och sjöräddningssällskapet tog Rescue Svante G och bogserade motorbåten till Västra hamnen.

Under natten till lördag blev polisen utsatt för hot och fysiskt motstånd vid ett avvisande. Hotet och motståndet var av den arten att polisen upprättat en misstanke för olaga hot mot person som upprätthåller ordningen. Ärendet utreds vidare.

Polisen rapporterar ett flertal fall av fylleri med bråk som följd under natten till lördag.

En person greps vid en restaurang i Mariehamn eftersom denne uppträdde störande.

Strax innan klockan 14 på torsdagen kom ett automatlarm från Övernäs låg- och mellanstadieskola. Larmet berodde på damm i samband med att hantverkare jobbade på platsen.

Ms Skiftet är försenad cirka en halvtimme. Skiftet beräknas ankomma till Långnäs klockan 09.35 i stället för 09.05.
Skiftet beräknas vara försenad under hela förmiddagen.

En man som körde en ribbåt i västra hamnen i Mariehamn trots att han hade 1,15 promille i blodet döms för sjöfylleri. Händelsen inträffade i maj i år. Båten kördes utan navigationsljus vid midnatt i ett område där passagerarfärjor lägger till.

Ms Rosala på Enklingelinjen fick under tisdagen tekniska problem med rampen och har inte kunnat transportera lastbilar.

Räddningstjänsten fick rycka ut till Skogsläntans daghem i Saltvik under tisdagen. Anledning till larmet var rökutveckling. 

– Det var lite bullar som varit för länge i ugnen, säger räddningsinspektör Thomas Mattsson.

Det går just nu inte att transportera lastbilar mellan Enklinge och Kumlinge då Rosala har tekniskt fel på sin ramp. Personbilar kan åka som vanligt.

På grund av den mänskliga faktorn gick automatlarmet på Kino under måndagsmorgonen.

– Byggnaden står kvar, hel och bra. Det var någon som råkat komma åt larmknappen, säger Karl Nordlund, räddningschef.

Jomala frivilliga brandkår ryckte vid 11-tiden på lördagsförmiddagen ut till Rönngården i Jomala, där matlagning i en av de boendes lägenheter hade utlöst larmet.
– Brandkåren ventilerade och återställde larmet, säger brandmästare Krister Koskinen.

FÖRETAG 181 nya åländska företag antecknades i handelsregistret under årets sex första månader. Det visar ny statistik från Patent- och registerstyrelsen.

POLIS Under gårdagen hade polisen tyngdpunkt på övervakning av lätt trafik och mopeder. En lättmotorcykel fick en anmärkan på sin registerskylt, i övrigt hade ungdomarna skötit sina mopeder väl.

Barn i bild