Publicerad 6 juli 2019 kl. 17:25

Larmade om risbrasa i Jomala

I morse mellan tio och halv elva på förmiddagen inkom alarm om markbrand i Jomala. Gottby frivilliga brandkår ryckte ut och kunde på plats konstatera att det rörde sig om en kontrollerad risbrasa. Eftersom det inte råder eldningsförbud fick personerna på platsen fortsätta elda.

En ung person som framförde i fredags en moped på en gång- och cykelbana i Mariehamn. På mopeden befann sig dessutom en passagerare som inte använde skyddshjälm. 

Bägge personerna delgavs ordningsbotförelägganden av polisen.

Brandkåren ryckte vid 13-tiden i dag ut till Edlagården i Mariehamn efter att automatlarm. Enligt tf räddningschef Karl Nordlund handlade det om torrkokning i en lägenhet. Ingen brand alltså.

Lägenheten vädrades ur.

BRAND Vid halvfemtiden i onsdags eftermiddag larmades brandkåren en markbrand vid Torpvägen i Hellesby, Hammarland. Tf räddningschef Karl Nordlund bedömer ett områden på runt 30 gånger 80 meter brinner, när Ålandstidningen talar med honom runt klockan 17.
– Läget är lugnt. Vi håller på och släcker, sade han.

Försörjningsberedskapscentralen har beviljat ekonomiskt stöd till ett tredje fartyg på Finska viken, Viking Lines ms Gabriella. Avsikten med stödet är att trygga de nödvändiga lastbilstransporterna mellan Helsingfors och Tallinn.

Christian Dreyer har utsetts till ny kommundirektör i Jomala. Kommunfullmäktige tog beslutet i går. Christian Dreyer, i dag kommundirektör i Kumlinge, tillträder tjänsten den 1 juni eller enligt överenskommelse.

Åbo ansöker om att stå värd för Tall Ships Races-evenemanget år 2021. Det skriver Åbo stad i ett pressmeddelande.

Traficom överväger att stoppa all passagerartrafik med sjötrafik från utlandet till Finland. Beslutet kan i så fall också komma att gälla passagerartrafiken mellan Åland och Sverige.

Fordonsmyndigheten meddelar att de kommer att begränsa antalet körkortsprov från och med den 1 april. 
”Det gäller de körkortsprov där vi ser en hög risk för smittspridning på grund av att förarprövare och kund sitter nära varandra en längre stund i ett begränsat utrymme”, skriver Fordonsmyndigheten. 

Sju bilister som körde för fort stoppades under söndagen. Polisen rapporterar att dessa ingripanden främst gjordes längs med Sundvägen och Hammarlandsvägen. Samtliga sju förare fick böter. 

Under lördagen fick två förare böter för trafikförseelser. En förare körde runt med utstickande last som inte var markerad. Lasten var inte heller surrad, därför får föraren böta sju dagdsböter.

Sjöbevakningen rekommenderar folk att undvika att använda sina fritidsbåtar tills vidare. Detta för att förebygga spridningen av coronaviruset, skriver man i ett pressmeddelande. 

MARIEHAMN När ansökningstiden gick ut i dag klockan 16 hade tjänsten som räddningschef i Mariehamn har sökts av fyra personer. De sökande är Jan Berglund, Jan Lindholm, Karl Nordlund och Dan Nylund.

Finlands Meteologiska Institut har utfärdag varning för gräsbrand på flera håll i Finland, däribland Åland. Det skriver Landskapsalarmcentralen, Räddningsområde Ålands landskommuner och Mariehamns räddningsverk i ett pressmeddelande.

Barn i bild