Publicerad 12 juni 2019 kl. 12:55

Offentlighetslagen till lagbredningen

Stadens inköp av projekteringstjänster till renoveringen av Mariebad kritiseras av stadens revisorer i en pm avseende 2018.

Stadsfullmäktige bör godkänna förslaget till nytt aktieägaravtal för Svinryggens Deponi Ab – men först sedan en klausul som möjliggör uppsättning av avtalet har förts in i dokumentet.
Det beslutar stadsstyrelsen under torsdagen som färdkost till stadsfullmäktige.

Stadsfullmäktige löser ut landskapsregeringen från den senares dispositionsrätt till de utrymmen i stadsbiblioteket som tidigare inrymde läromedelscentralen. Det föreslår stadsstyrelsen under torsdagen.

Stadsstyrelsen godkände under torsdagseftermiddagen stadsdirektör Barbara Heinonens förslag om nya instruktioner för Ålands räddningsmyndighet respektive Ålands räddningsnämnd.
Ärendet, som gäller förberedelser inför bildandet av en för hela Åland gemensam räddningsmyndighet, går nu vidare till stadsfullmäktige.

Vid tretiden på torsdag eftermiddag larmades om en markbrand i skogen på Kungsö i Jomala. 

Det ska utföras muddring i Asterholma färjfäste under september månad. Det kommer göra att trafiken till och från Asterholma störs. Samtidigt inleds trafiken på den nya linjen Brändö-Kumlinge, när den nuvarande Asterholmalinjen upphör.

Från tisdag 20 augusti till torsdag 22 augusti kommer det gamla färjfästet i Långnäs vara ur bruk. Under tiden kommer samtliga färjor på tvärgående och södra linjen att använda den nya klaffen.

En person som befann sig på Baltic Queen hamnade i vattnet tidigt i morse. Räddningstjänsten assisterade i ärendet och tf räddningschef Karl Nordlund berättar att personen hittades och att sjukvården nu är inkopplad. 

Jomala frivilliga brandkår och räddningsverket ryckte vid 18.30-tiden på onsdagskvällen ut till Oasen boende- och vårdcenter i Jomala.
– Automatlarmet hade utlösts av varma mackor som hade blivit lite för varma, säger räddningschef Karl Nordlund.

En polislagsgripen misstänks för lindrig skadegörelse efter att denne förstört egendom inne i sin cell. 

Händelsen inträffade under natten till onsdag och personen kommer att förhöras i ärendet.

På natten till onsdagen tog polisen emot ett samtal om ett mopedgäng som körde av och an på en parkeringsplats ute på landsbygden. En privatperson vars hemfrid stördes hade påtalat detta till ungdomarna som fortsatte köra.

I tisdags natt observerade polisen en utländsk registrerad mopedbil vars körsätt avvek från det normala.

Under natten till onsdagen tog polisen emot en anmälan om en rysk medborgare som lagt till med sitt segelfartyg på ett privat område.

Barn i bild