Publicerad 21 maj 2020 kl. 06:00

Orkla får miljötillstånd för biogasproduktion

Landskapsarkivets läsesal öppnar igen för allmänheten den 1 juni.

Eftersom undantagsförhållande fortfarande råder ber man besökare följa de föreskrifter som finns.

I slutet av april slog EU-domstolen fast att Finland – och därmed Åland – bryter mot EU:s fågeldirektiv i och med vårfågeljakten. Redan då sade näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) att det inte blir någon vårfågeljakt i år.

Det blir fortsatta studier på distans i höst för Åbo Akademis studerande. Beslutet, som har tagits av rektor Moira von Wright, gäller åtminstone perioden 31 augusti till 23 oktober.

Under natten till tisdag fick polisen in en anmälan om störande beteende i Mariehamn. Två berusade personer påträffades och avvisades från centrum.

Ensamföretagare i Geta får dela på ett statsstöd om maximalt 38.000 euro för den försämrade ekonomiska situationen till följd av coronakrisen.
Stödet som utbetalas är ett fast belopp om 2.000 euro.

Flera förare fick under söndagen böter efter att ha kört vidare utan att stanna vid stoppskylt. En av förarna körde ut från Skillnadsvägen till Ålandsvägen utan att stanna.

Under söndagen åkte en polispatrull till Kvarnbo för att reda ut en skadegörelse. Det visade sig handla om en krossad bilruta och polisen skriver i ett pressmeddelande att ärendet ser ut att kunna redas ut utan åtalsprövning. 

Under lördagen övervakade polisen trafiken runtom på Åland. Övervakningen resulterade i sju bötesförelägganden.

En händelserik natt, så beskriver Ålands polismyndighet natten mellan fredag och lördag

En mindre bogseringsbåt fick maskinstopp på onsdagen och drev upp på land. Rescue Krickan med tre frivilliga sjöräddare ryckte ut från Långnäs för att hjälpa.

I dag onsdag beslutade riksdagens ekonomiutskott att det ekonomiska stödet till restaurangerna ska göras om.

Polisen påträffade en efterlyst person i samband med ett färjanlöp på onsdagen. Polisen förhörde personen, som sedan fick fortsätta vidare, meddelar polisen.

Ett fall av skadegörelse ägde rum i centrala Mariehamn under natten till onsdagen. 

En polispatrull åkte till platsen, tog emot en brottsanmälan och gjorde en teknisk brottsplatsundersökning, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Barn i bild