Publicerad 31 mars 2020 kl. 16:58

Passagerartrafiken kan stoppas

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Traficom överväger att stoppa all passagerartrafik med sjötrafik från utlandet till Finland. Beslutet kan i så fall också komma att gälla passagerartrafiken mellan Åland och Sverige. Landskapsregeringen (LR) fick beskedet sent på måndagskvällen, sa lantrådet Veronica Thörnroos (C) vid tisdagens presskonferens.

Hon har fått många frågor om vad som händer, sa hon.

– Svaret på den frågan är: Jag vet inte. 

Under dagen har LR haft tät kontakt med Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP). Veronica Thörnroos har även ett inbokat telefonmöte med statsminister Sanna Marin (SDP) i morgon onsdag.

En mindre brand uppstod i ett garage i Norrby, Lemland vid halv sex-tiden i dag.

Räddningstjänsten hade snabbt branden under kontroll.

Polisen kallades natten mot söndagen till en hemmafest i ett hus i Jomala där en berusad kvinna var mycket störande och aggressiv. Kvinnan, som var så pass berusad att hon inte kunde ta vara på sig själv, vägrade lämna festen.

Polisen fick natten till lördag samtal om en skadad kråka som iakttagits i Mariehamn. Anmälarna önskade att polisen skulle avliva kråkan.

En person är misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten efter att ha kört 141 km/tim på Sundsvägen där högsta tillåtna hastighet är 90.

Händelsen skedde natten mot söndagen.

Från och med i dag klockan 12.00 råder varning för skogsbrand i hela landskapet. Det meddelar Landskapsalarmcentralen.

En man blev på torsdagen inlåst på Maxinge i Jomala efter stängningsdags. Mannen hade spelat på en automat och efter att han inkasserat vinsten kunde han inte komma ut.

För många ungdomar på ett och samma ställe var orsaken till att Polisen natten till fredagen utrymde Badhusparken. Ungdomarna drack alkohol.

Polisen kunde natten till fredag gripa en efterlyst person på ett grönområde i Mariehamn. Personen togs till stationen, och kunde efter nödvändiga åtgärder släppas. 

Polisen fick under den gångna natten uppgifter om en berusad och aggressiv person i Mariehamn. Dock kunde man inte hitta personen på platsen. Däremot kunde man föra hem en påverkad och förvirrad person som befann sig i staden.

Polisen tillkallades natten till fredag till en adress i Mariehamn där flera personer var i bråk. Polisen lyckades medla mellan personerna och kunde därmed undvika att något allvarligat inträffade.

Kommunfullmäktige har utsett Niklas Oriander till ny kommundirektör i Kumlinge. Han har tidigare arbetat som kommundirektör i Finström, men flyttade 2015 med familjen till Mocambique.

Hans lön blir 5.400 euro i månaden.

Landskapsarkivets läsesal öppnar igen för allmänheten den 1 juni.

Eftersom undantagsförhållande fortfarande råder ber man besökare följa de föreskrifter som finns.

I slutet av april slog EU-domstolen fast att Finland – och därmed Åland – bryter mot EU:s fågeldirektiv i och med vårfågeljakten. Redan då sade näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) att det inte blir någon vårfågeljakt i år.

Barn i bild