Publicerad 2 december 2019 kl. 09:25

Alice Andersson Stenberg är årets lucia

Ålands lucia 2019 är Alice Andersson Stenberg från Mariehamn. Hon ser fram emot att få lussa för människor i alla åldrar tillsammans med de andra i luciagruppen.

– Jag vill ge en upplevelse av värme, ljus och kärlek. Alla ska känna att de är värdefulla, säger hon.

Den nya landskapsregeringen under lantråd Veronica Thörnroos (C) har nu officiellt svurits in och inlett sitt arbete.
Först på dagordningen: att godkänna regeringsprogrammet som sedan presenteras klockan 15.30. Du ser presentationen live på alandstidningen.ax.

Riksdagens grundlagsutskott har godkänt lagförslaget gällande nytt ekonmiskt system för Åland och föreslår att riksdagen godkänner ett uttalande om att avräkningsprocenten höjs från 0,45 procent till 0,47 procent från 2021.

Organisationen bakom Tall Ships Race i Mariehamn sommaren 2021 arbetar nu aktivt med att kontakta fartygen som kan tänkas komma hit under evenemanget.
– Fartygen väljer själva om de vill komma. Men jättemånga är intresserade av att komma till Mariehamn, säger projektledaren Mari Rosenqvist.

Förra året fanns närmare 16.400 bostäder på Åland. 14.000 av dem var stadigvarande bebodda.
Det totala antalet bostäder ökade med 120 stycken under 2018.
Sedan år 2000 har antalet ökat med nästan 4.000 bostäder, enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub).

Familjen, hunden Bosse och stuglivet är Maj-Lens och Christer Björkmans gemensamma intresse. Sedan har de många olika intressen som de pysslar med. De har inte några stora planer för framtiden.
– Nej, det enda vi vet med säkerhet att den 24 december är det julafton, säger Maj-Len glatt.

Som liten tillbringade Per Sidbäck somrarna på Åland med bad och fiske. Intresset för fiske och natur väcktes och han utbildade sig senare inom naturturism i norra Sverige.
– I dag jobbar jag med turism på heltid och trivs väldigt bra med det, säger han.

Tidigare egenföretagaren Mikael Holm riskerar fängelsestraff för grov penningtvätt i Mariehamn.
I en exklusiv intervju ger han nu sin version av turerna kring torrlastaren Cleopatra, höstens internationella arresteringsorder, och den vältalige Åbobedragaren.
– Jag frågar mig gång på gång vad jag kunde ha gjort annorlunda, men jag hade inga skäl att misstänka någonting.

Flera ålänningar finns med bland de tusentals personer som är misstänkta för att ha köpt droger från den numera stängda näthandelsplatsen Silkkitie.

En personbil körde vid fyra-tiden på måndagseftermiddagen av vägen i Bomarsund, Sund.

Det blev inget beslut om lagtingsledamoten Marcus Måtars (Ob) framtid i lagtinget när talmanskonferensen sammanträdde på måndagen.

Flera ålänningar finns med bland de tusentals personer som är misstänkta för att ha köpt droger från den numera stängda näthandelsplatsen Silkkitie.

Gör om kommunreformen, förhandla bort elhybridfärjan och utred tunnel.
Det är de mest framstående delarna i lagtingets finans- och näringsutskotts betänkande över den avgående landskapsregeringens budgetförslag.
– Det är alltid lite konstigt vid ett regeringsskifte och ett tydligt valresultat som säger att den budget som lagts inte omfattas av väljarna, säger utskottets ordförande Jörgen Pettersson (C).

Rättegången mot den åländska man som är misstänkt i bedrägerihärvan har inletts i Åbo.

Barn i bild

Fler nyheter