Motocrossledare Björn Ekstrand säger att man från sektionens sida har satsat hårt på att skapa och upprätthålla en särskild gemenskap. ”Och det tycker jag att vi har lyckats med. Vi är alla en enda stor familj som hjälper varandra där det behövs”, säger han. På bilden ser vi bland andra Ronny Karlsson (2) och Hannes Mäki (468). Foto: Sofia Södergårdh
Publicerad 1 september 2020 kl. 08:15

Nytt deltagarrekord i motocross-ÅM

Den åländska motocrossektionen är på framfart, och i helgen slog man nytt deltagarrekord i ÅM.
– Det är jätteroligt så klart. Vi har jobbat hårt och länge för det här, säger motocrossledaren Björn Ekstrand.

Rumänska har gått om finska som näst största modersmål bland grundskoleeleverna, det visar den senaste statistiken från Åsub.
– 58 elever har rumänska som modersmål och 51 har finska, säger statistikern Jakob Sällström.

Stadsfullmäktige tar i kväll upp ärendet om en delgeneralplan för centrum. En fråga som varit mycket omdiskuterad är den om byggnadsskydd. Även i kväll väntas ämnet leda till diskussioner och omröstningar.
– Det kan bli återremiss igen, säger Peter Enberg (MSÅ), vice ordförande i stadsstyrelsen.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) deltar på tisdagen i ett toppmöte med FN:s generalsekreterare António Guterres. På agendan står coronakrisen, skriver lagtinget i ett pressmeddelande.

Ålandstidningen direktsänder veckans pressinfo från landskapsregeringen med anledning av coronaläget. Sändningen startar klockan 16.00.

Budgetförslaget för Oasen boende- och vårdcenter skickas på återremiss, beslutade förbundsstyrelsen på tisdagen. Bakgrunden är flera kommuners kritik mot förslaget och hårda sparkrav.

Lågstadielärare, klasslärare eller idrottslärare är några yrken som Tilde Polviander skulle kunna tänka sig i framtiden. Erfarenheten av att jobba med barn har hon från Dunderdansarna där hon både dansar själv och är danslärare.

Torbjörn Sjöblad har alltid varit en aktiv föreningsmänniska men under de senaste åren har han trappat ner sitt deltagande mer och mer. I stället har barnbarnet Emelia fått ta stor del av farfar Torbjörns vardag.

Viola Fyrvall och sexåriga stoet Klarissa tog hem Ålandstravets höstcup.
Det efter en, för ekipaget, oväntad seger i dressyrens lätta A-klass.
– Jag trodde absolut inte att det skulle gå så här bra, säger 22-åringen och klappar om sin häst.

Burdust bemötande av Gränsbevakningsväsendet och en ovilja att prata svenska. Det upplevde svenskålänningen Arne Selander vid sina två senaste inresor till Åland.
– De visade ingen vilja att hjälpa mig på svenska, säger han.

Hans Karlsson har drabbats av att LR:s stöd för energieffektivisering krockar med hushållsavdraget.
Nu ska LR utreda problemet tillsammans med Skatteförvaltningen.
– Det är helt tokigt hur det fungerar, jag har förlorat 1.000 euro på ett bidrag, säger Hans Karlsson.

Ejdern fick under söndagen tekniska problem och var tvungen att ankra på väg mot Lappo och Torsholma. Vid 21-tiden rapporterades att Ejdern åter gick i trafik, men med reducerad fart.

Ett nytt fall av covid-19 har konstaterats. Det meddelar hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen i ett pressmeddelande under söndagseftermiddagen.

Mariehamn har haft drygt 1,2 miljoner färre passagerare på färjorna under 2020 jämfört med i fjol. Totalt har antalet passagerare på färjorna i utrikestrafiken minskat med 70 procent i år. 

Barn i bild

Fler nyheter