Publicerad 3 juni 2020 kl. 08:10

”Vill visa att vi är en allåländsk förening”

Mariehamns gymnastik förening byter namn till Gymnastics Åland, det slogs fast på föreningens årsmöte i måndags.
– Vi vill återspegla det faktum att vi är en allåländsk förening med medlemmar från hela Åland, säger föreningens huvudtränare Malin Pussinen.

Ålandstidningen direktsänder veckans pressinfo från landskapsregeringen med anledning av coronaläget. Sändningen startar klockan 16.00.

”Vid plankanten” heter en ny tvåspråkig dramaserie som ska visas på Yle nästa år. Den handlar om fotbollsföräldrar och spelas in i Åbo.
– Jag tror att det blir ganska hög igenkänningsfaktor för föräldrar som har barn i lagidrotter, säger Thomas Fonsell från IFK Mariehamn.

Båtägare, lås in era tillhörigheter! 
Uppmaningen från den åländska polismyndigheten kommer efter en anmälan om stulna bränsletankar i Lumparland. 

Ålands befolkning har för första gången passerat 30.000 invånare.

Albin Jansson har sjungit i åtta år. Nu har han bestämt sig för att ta musikintresset ett steg längre och ska börja studera klassisk sång på en av världens tio bästa musikskolor, Royal Conservatoire of Scotland.
– Jag ska ge det ett försök och se hur det går, säger han.

Efter rekordsvaga bnp-siffror och osäkerhet kring det kommande presidentvalet sjönk USA-börserna kraftigt i torsdags. Flera andra länder går också kraftigt på minus. Allt är ändå inte mörkt.
– Vi är mindre oroliga för bolagens skick nu än för ett par månader sedan, säger Hans Christensen på Ålandsbanken.

När coronakrisen i mars stängde Östersjöns internationella kryssningsmarknad, ställde Tallink Silja snabbt om till inhemska rutter. Gotlandskryssningen visade sig bli en succé. I dagarna börjar man kryssa till Höga kusten.
Sedan 2015 är ålänningen Marcus Risberg vd för Tallink Silja Ab. Han ser många möjligheter men känner också oro över de upprörda och rädda känslorna mellan finnar och svenskar.

Redan i veckan kan Institutet för hälsa och välfärd, THL, komma med en rekommendation om att man bör använda munskydd i kollektivtrafik och på offentliga platser.
– Vi behöver överväga nya åtgärder, säger Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid THL till Yle.

På måndag beger sig Ålandstidningen ut i skärgården för den traditionella artikelserien Strandhugg. Den här gången blir det Kökar och Sottunga som besöks, och invånarna får gärna höra av sig med tips.

I lördags höjdes skatten på bensin och andra fossila drivmedel med drygt fem cent De bilister som Ålandstidningen talat med tar det dock med ro.

Först efter den sjätte straffundan kunde man skilja på lagen i cupsemifinalen mellan Åland United och KuPS. Nu spelar Åland United sin andra raka cupfinal.
– Det låter hur bra som helst, säger Emelie Johansson som dessutom stod för 2–2-kvitteringen på övertid.

Trots en sen straffsparkskvittering av Albion Ademi med knappt tio minuter kvar fick IFK Mariehamn inte med sig några poäng från bortamötet mot FC Inter. 

Efter ett omsorgsfullt renoveringsarbete kommer snart Kökars Örens gamla fyrlykta att åter tändas. Fast denna gång mitt inne i Karlby.

Barn i bild

Fler nyheter