Publicerad 13 mars 2020 kl. 13:39

ÅHS öppnar coronamottagning

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Det kan finnas skäl att ändra reglerna om sjukintyg, det säger landskapsläkare Knut Lönnroth på den presskonferens som landskapsregeringen höll på fredagen. Detta med anledning av att man uppmanar till att stanna hemma från jobbet om man känner sig endast lite dålig.
ÅHS säger också att de öppnar en särskild telefonlinje för frågor om corona och en coronamottagning.

Finns inga konkreta belägg för att det pågår en samhällssmitta i Finland, även om man tror att det kommer att bli så, säger landskapsläkare Knut Lönnroth. 

Man kommer att ställa in större evenemang, med mer än 500 deltagare i Finland. Det är upp till Åland att bestämma själva. Det är ännu inget beslut fattat men det mesta tyder på att det blir likadant på Åland. Många arrangörer har redan börjat ställa in. 

- Vi kommer att göra en lista över alla evenemang, säger Knut Lönnroth. 

Knut Lönnroth säger att de uppmanar till att arbeta hemma. 

När det gäller fritidsaktiviteter får var och en göra en egen bedömning. Man ska vara noggrann med hygien om man medverkad. 

Om man är sjuk ska man vara hemma, även om man har milda symptom. 

Ribban för när man ska stanna hemma från jobbet läggs nu lågt. Även om man känner att man kan jobba ska man inte gå till arbetet om man känner sig dålig. 

Det kan finnas skäl att rucka på regeln om sjukintyg, detta ska man återkomma till. 

Inget besöksförbud på äldreboenden finns, även det här kan komma att ändras. 

En särskild telefon på ÅHS för coronafrågor kommer att öppna på lördag klockan 9.00. Det säger Tora Woivalin, klinikchef. 

ÅHS kommer också att öppna en coronamottagning med start från måndag. 

ÅHS inför nu ett besöksförbud på sjukhuset. Undantag finns, i första hand BB, och barn- och ungdomsavdelningen. Här får nära anhöriga finnas. Samma sak gäller också för personer i livets slutskede, här får också besök komma. 

KHS-eleven Emil Högbäck kan rabbla över 1.000 pi-decimaler och har vunnit skolans pi-tävling två år i rad.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att kunna, säger han om hur han hittar motivationen.

På tisdag öppnar Ålands idrottscenter upp sitt gym och sin idrottshall igen. Detta trots rekommendationerna att hålla stängt.

– Det här gör vi för att stöda motionen och för att stimulera den efterfråga som finns, säger vd Regina Lindblom.

Landskapsregeringen kan varken omfatta eller förstå att den åländska sjukvårdens behov av gränsöverskridande personal inte tillmötesgås av regeringen i Helsingfors. Det framför man i ett brev till statsminister Sanna Marin (SDP).
– Vi vill närmare ta del av den analys som legat till grund för beslutet, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Undantagstillståndet i Finland har visat att det finns stora brister i självstyrelselagen. Nu flaggar tunga politiker för att det kommer bli en ny fråga i revisionen av självstyrelselagen.
– Det är klart att det inte blivit som vi trott att det skulle fungera, säger lagtingets talman Roger Nordlund (C).

I juli förra året skickade Max Bärnas en flaskpost från familjens stuga i Österbotten. Döm om hans förvåning när den i söndags hittades i Geta – av dagiskompisen Luca Clemes och hans kusiner. 

Ett tiotal provsvar har inkommit till ÅHS sedan i måndags, men inget nytt fall har konstaterats.
Här följer Ålandstidningens direktreferat av dagens pressinformation:

Finlands regering avsätter 600 miljoner i lånegarantier till rederierna. Det framkom när regeringen presenterade sin nya tilläggsbudget, den största i landets historia.

I Brändö-Kumlinge församling har prästen Kent Danielsson tagit till nya grepp för att nå ut till församlingen under rådande omständigheter. Gudstjänster, högläsning och meditation är några saker som han delar med sig av.

Eftersom Gränsbevakningens arbetsinsats nu är riktad mot gränskontrollerna rekommenderar man människor att inte åka ut till skärgården.
– Det är statistisk fakta att ju fler människor som rör sig i ett område, desto större är också olycksfrekvensen där. Det är självklart att allt utöver gränskontrollerna påfrestar vår redan ganska påfrestade personal, säger Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar att Finlands regering omöjliggör för svenska läkare att arbeta på Åland.
– Det optimala hade varit att ha samma regler som för finsk personal som jobbar i Sverige, säger han.

Mariehamns skolor ska erbjuda de elever som får distansundervisning att hämta skollunch från sin skola. Det beslutade bildningsnämnden i Mariehamn vid ett möte i går. 

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Finlands regering vill inte Åland något illa. Vi vill också att Åland ska klara coronakrisen med så få smittade som möjligt, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Ålandstidningen.

Landskapsregeringen (LR) tycker att den finska regeringens beslut om att sjukvårdspersonal från Sverige ska sitta i karantän ska ändras.
– De har inte full förståelse för att vår sjukvård bygger på utbyte med Sverige, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Barn i bild

Fler nyheter