Publicerad 8 september 2018 kl. 10:04

ÅHS sparar inte – ställer om i stället

I år kommer ÅHS att spräcka budgeten med drygt en miljon euro. Dessutom vill landskapsregeringen att sjukvården ska spara ytterligare 450.000 euro nästa år.
Men ÅHS väljer en annan väg – och spräcker budgetramen med 1,1 miljoner.
– Vi gör det för att klara av vården utan att kostnaderna skenar i höjden, säger ÅHS styrelseordförande Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).

Kommentarer (1 st)

En långsiktig plan utan att

En långsiktig plan utan att budgeten ökar, konstig slutsats när siffrorna visar 1,100.000,- i underskott. Men LR:s minister är såå nöjd, Dom har konstiga beräkningar i borgen, men det gäller i allt dom företar sig. Då e de väl bara att dundra på då, för alla o envar. Kan väl inte va skillnad var någonstans det inträffar.?

Polisen övervakade på fredagskvällen en lugn krogstängning men hade mer jobb med fordon då man gjorde en trafikövervakning med fokus på körljus.

Intäkterna från så kallade storspelare har minskat betydligt sedan Paf i september 2018 successivt började införa ett speltak. 2018 spelade storspelarna för fyra miljoner mindre än de gjorde 2017.
– Det här är helt rätt väg för Paf och vi är säkra på att vi kan ersätta bortfallet med andra intäkter, säger vd Christer Fahlstedt.

Finlands maskinbefälsförbund varslar om strejk den 9 mars.
Samtidigt fortsätter riksförlikningsmannen Jukka Ahtela den ännu resultatlösa medlingen mellan sjömansunionen och Rederierna i Finland.

Landskapsregeringens infrastrukturavdelning har utfört en besiktning av Hummelviks fiskehamn samt pir. Kajen har omfattande skador och piren var i så undermåligt skick att den rekommenderas att bli riven.
– Det är slitage genom åren som orsakat skadorna, säger Vårdös kommuntekniker Fredrik Packalén.

Det nu liggande förslaget till vård- och landskapsreform är bättre än det som levererades 2017 – men håller fortsättningsvis inte måttet.
Det beskedet lämnar riksdagens grundlagsutskott i ett utlåtande på fredagseftermiddagen.

Sportlovet ökar antalet anmälningar av olycksfall för försäkringsbolagen och den största anledningen till det är antalet slalomresor som ålänningarna gör.

– Ja, det är så att det ökar med olycksfallsanmälningar, säger Jenny Johans på Lokaltapiola Åland.

22-åriga Michelle Grönlund har blivit utsedd till den första kvinnliga ordförande för partiet Allians för kåren i Uppsala.

– Det känns jättekul att bli den första kvinnliga ordföranden, säger hon. 

Sund-Vårdö församling har polisanmält ett besittningsintrång efter att en granne anlagt ett garage på församlingens tomt på Vårdö. Grannen ska även ha grävt en sjö som skär över tomtgränsen. Nu ska parterna inleda en medlingsprocess för att se om man kan nå en förlikning. Från kommunens håll avvaktar man.
– Men kommer man inte överens kan det bli fråga om vite, säger kommuntekniker och byggnadsinspektör Fredrik Packalén.

Mariehamns hamn Ab har tecknat avtal med Eriksson Bygg Ab om att bygga om kaj tre inför Viking Lines nybygge. Totalkostnader för hela investeringen blir 18 miljoner euro och byggtiden 18 månader.

Liselott Willéns senaste roman ”Det finns inga monster” är Ålands kandidat till Nordiska rådets litteraturpris 2019.
En språkligt virtuos roman, skriver den nominerande åländska litteraturnämnden.

Ordföranden i kommunstyrelsen i Hammarland, Tomas Blomberg (Lib), döms av Ålands tingsrätt för brottet fornminnesförseelse.
Tingsrätten bestämmer straffet till 30 dagsböter om totalt 1.260 euro.

Tillämpningen av landskapsregeringens nya regler för grundskolelärare som utbildat sig i Sverige skjuts fram eftersom man ännu inte har ett färdigt lämplighetsprov att erbjuda.

– Vi har inte den teoretiska biten klar och därför skjuter vi på när reglerna träder i kraft, säger utbildningsminister Tony Asumaa (Lib).

Ålands Framtid meddelar i ett pressmeddelande att man stöder ett återval av Mats Löfström i riksdagsvalet den 14 april.

Barn i bild

Fler nyheter