Publicerad 11 november 2019 kl. 06:00

Annette Holmberg-Jansson: Det är väldigt orättvist

Kompromissviljan i övriga partier är för låg och partierna ställer för höga krav för att ingå i regeringen. Det menar Centerledaren Veronica Thörnroos. 

Nu får hon svar av Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) och Katrin Sjögren (Lib).

– Jag tycker inte att vi har gjort något annat än kompromissa och hitta sätt för att lösa hennes pussel. Det där är väldigt orättvist, säger Annette Holmberg-Jansson. 

Simskola innebär att man är ute i alla väder, även när det regnar och blåser. Ålandstidningen besökte simskolan i Kvarnbo, Saltvik, och tog tempen.

Rederiaktiebolaget Eckerö beviljas statsborgen för lån om som mest 10,8 miljoner euro, meddelar den finska regeringen i eftermiddag.

Samfundsskatterna fördelas mellan kommunerna på ett i grunden riktigt sätt, men tillgängligheten borde bli bättre. Det anser landskapsregeringens arbetsgrupp i en ny rapport.
– Gruppens uppdrag var väldigt försiktigt formulerat. Jag hade gärna sett att vi kommit längre, säger Ålands kommunförbunds direktör Magnus Sandberg.

Det är fel att ta pengar från driftsbudgeten för att köra bort tjärasfalten. Det säger Gunnar Granlund (OCÅ) som reserverade sig mot infrastrukturnämndens beslut.

Jessy Eckerman (S) var ordförande i infrastrukturnämnden när Ålandsvägen byggdes om. Hon välkomna en granskning av ärendet, men säger att politiker måste kunna lita på att tjänstemännen kan sitt jobb.

Infrastrukturämndens ordförande Julia Birney (Lib) är inte främmande för att utreda ombyggnaden av Ålandsvägen, men just nu är inte rätt tillfälle, anser hon.
Hur man ska finansiera borförandet av tjärasfalten kan hon i dag inte svara på.

Finland håller fortsatt stängt för fritt inresande från bland annat Sverige, det meddelade Finlands regering under en presskonferens i kväll.
– Men vi öppnar också mot många andra länder, sade utrikesminister Pekka Haavisto.

Viking Line har inget eget mål för att minska koldioxidutsläpp, men stöder en halvering till och med 2050. Däremot är man intresserade av att minska bunkerkostnaderna.

Framtidens kollektivtrafik. Så beskriver infrastrukturminister Christian Wikström elbussarna som förväntas köra runt på Åland i början av 2022. Redan i slutet av juli kommer en elbuss till Åland för ålänningarna att bekanta sig med.
– Det är ett roligt projekt. Vi hoppas många kommer med och åker, säger Christian Wikström.

De åländska rederierna har arbetat aktivt för att minska bränsleförbrukningen och därmed utsläppen, säger Åland riksdagsledamot Mats Löfström.
– Nu gäller det att upplysa regeringen om hur sjöfarten som bransch ser ut.

Många sjömän tillbringade över 30 år på Birka Cruises, och flera av dem har fortsatt träffas också efter pensionen. Claes Öfverström jobbade på Birka Cruises från rederiets uppgång ända tills han gick i pension 33 år senare.
– Det har varit mycket upp- och nedgångar för Birka, men nu är det slut, säger han.

Ökade kostnader om 140 till 480 miljoner euro kan bli resultatet för färjtrafiken i Östersjön om EU som planerat inför handel med utsläppsrätter nästa år.
– En marknadsbaserad mekanism för att reducera utsläpp från sjöfarten behöver vara global, säger Mats Björkendahl från Rederierna i Finland.

Att få in träning i vardagen är inte alltid lätt, speciellt inte som förälder. Fanny-Sonntag Lambert drar aktiva barnvagnspromenader som alla är välkomna på.
– Det är en win win, barnen får komma ut och föräldrarna får träning samtidigt som man pratar, säger hon.

Barn i bild

Fler nyheter