Publicerad 14 maj 2019 kl. 09:03

Annika är årets aktiemästare

Ekonomidirektören Annika Söderholm-Karlsson är vinnaren av den 24 upplagan av Aktie-ÅM och en sprillans ny Ipad.
– Jätteroligt, min nuvarande padda har blivit trög, säger den segrande sommarålänningen.

Sammanlagt 39 barn och unga från Mariehamn, Jomala och Lemland är i dagsläget placerade i familjehem eller på institution. Av dessa bor tio stycken i Sverige i ett familjehem eller på ett HVB-hem. 

Men varken i Sverige eller Finland finns just nu möjligheten till ett boende med begränsad rörelsefrihet.

Skippar du tomten, julgröten, klapparna och gör något helt annat? Eller har du plockat godbitarna ur det traditionella julfirandet och kompletterat med egna idéer som du vill dela med dig av? Har du klimatanpassat julen eller kanske valt en helt annan inrikting?

Helena är 17 år och har sedan i september frivilligt varit placerad på ett HVB-hem i Sverige. Men för ett par veckor sedan rymde hon från hemmet, och nu får hon inte längre vara kvar. Helena behöver vara på ett låst hem, men enligt svenska regler kan åländska ungdomar inte tvångsvårdas i Sverige. Och i Finland finns inga platser. 
– Hon måste flyttas akut, säger hennes mamma.

Nio månaders villkorligt fängelse blir straffet för den 30-åriga kvinna som bland annat anlade tre bränder och bröt sig in i Röda korsgården i våras.
Kvinnan bedöms ha varit tillräknelig när brotten begicks.

Flera misshandlar, men också andra typer av brott, sysselsatte polisen under en hektisk natt.

100.000 euro lägre driftsbudget och ett halverat investeringsanslag för nybygget på Svedgränd. Det blev resultatet när Ålands omsorgsförbunds fullmäktige behandlade budgeten för 2020 i torsdags.

Flera fall av misshandel registrerades av polisen under natten mellan fredag och lördag.

Kyrkans samspel med självstyrelsen kan förbättras. Det säger Bo-Göran Åstrand, ny biskop i Borgå stift, under fredagens besök i lagtinget.
– Det händer att de två autonomierna kolliderar. Jag arbetar med att sätta mig in i frågan.

Byggnadstekniska nämnden i Eckerö beviljade i onsdags bygglov för nybyggnad av tio vindkraftverk i Torp by, Eckerö.
– Just nu tar vi fram en ny kostnadskalkyl för projektet, säger Henrik Lindqvist vid Ålands vindenergi.

När Finlands herrlandslag på fredagskvällen besegrade  Liechtenstein på hemmaplan visste jublet inga gränser. För första gången någonsin har herrlandslaget i fotboll kvalificerat sig för ett stort mästerskap – Finland ska spela fotbolls-EM i sommar!

Om sjömansunionen går ut i strejk begränsas stora delar av trafiken till Åland. Och för Viking Line, som har fem finskflaggade fartyg, skulle en strejk få kännbara ekonomiska konsekvenser.

Lagting förklarade i går i enhällighet att om det nya ekonomiska systemet i självstyrelselagen ska godkännas måste den åländska grundfinansieringen höjas med 10 miljoner euro.
– Jag är försiktigt positiv till att vi ska komma i mål, sade lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Tio träd i Kungsgårdsallén i Kastelholm måste tas ned omgående eftersom de är i så dåligt skick. Det visare en inventering som gjorts.

Barn i bild

Fler nyheter