Publicerad 14 mars 2020 kl. 12:17

Coronatelefonen väldigt högt belastad

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Mindre än tio personer har testats för corona på Åland. Hittills finns inget bekräftat fall, det säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Coronatelefonen är väldigt högt belastad, många samtal ska egentligen riktas åt annat håll, det säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen på landskapsregeringens presskonferens.

Största vikt liggger vid transport till och från Åland, det säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

- Beredskapen är god, det finns ingen anledning att hamstra. Livsmedel och medicinförsörjningen kommer vara tryggad även i framtiden. Vi är bara inne i början av en lång process som kommer kräva tålamod. 

Knut Lönnroth, landskapsläkare säger att inga nya direktiv från THL eller Finlands regering har kommit sedan i går.

Det har rapporterats över 200 fall som har corona i Finland, inga dödsfall.

Över 700 fall i Sverige, med två dödsfall. 

Än så länge är det mindre än 10 personer som har testats på Åland, hittills inget bekräftat fall. 

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen påminner om att alla ska boka tid innan de kommer till hälsocentralen. Tidigare bokade tider gäller fortfarande, om man inte har fått annat besked.

- Bli hemma för sådana förkylningssymptom som man normalt inte skulle vara hemma för, säger hon.

Har man varit utomlands och har symptom ska man stanna hemma. Om de är milda ska man inte ringa och inte uppsöka vård. Vid måttliga symptom ska man stanna hemma och ringa coronatelefonen dagtid. Vid svåra symptom ska man ringa coronatelefonen dagtid och akuten på övrig tid.

Coronatelefonen är väldigt högt belastad just nu. Många samtal kommer som egentligen borde riktas till den egna arbetsgivaren, säger Jeanette Pajunen.

Just nu arbetar man med beredskapsplaner för att klara av en förvärrad situation, berättar Veroncia Thörnroos. 

Landskapsregeringen ska på måndag ta ställning till om de ska dela upp sig så att fyra i regeringen arbetar hemifrån och fyra arbetar på landskapets kontor. 

 

KHS-eleven Emil Högbäck kan rabbla över 1.000 pi-decimaler och har vunnit skolans pi-tävling två år i rad.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att kunna, säger han om hur han hittar motivationen.

På tisdag öppnar Ålands idrottscenter upp sitt gym och sin idrottshall igen. Detta trots rekommendationerna att hålla stängt.

– Det här gör vi för att stöda motionen och för att stimulera den efterfråga som finns, säger vd Regina Lindblom.

Landskapsregeringen kan varken omfatta eller förstå att den åländska sjukvårdens behov av gränsöverskridande personal inte tillmötesgås av regeringen i Helsingfors. Det framför man i ett brev till statsminister Sanna Marin (SDP).
– Vi vill närmare ta del av den analys som legat till grund för beslutet, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Undantagstillståndet i Finland har visat att det finns stora brister i självstyrelselagen. Nu flaggar tunga politiker för att det kommer bli en ny fråga i revisionen av självstyrelselagen.
– Det är klart att det inte blivit som vi trott att det skulle fungera, säger lagtingets talman Roger Nordlund (C).

I juli förra året skickade Max Bärnas en flaskpost från familjens stuga i Österbotten. Döm om hans förvåning när den i söndags hittades i Geta – av dagiskompisen Luca Clemes och hans kusiner. 

Ett tiotal provsvar har inkommit till ÅHS sedan i måndags, men inget nytt fall har konstaterats.
Här följer Ålandstidningens direktreferat av dagens pressinformation:

Finlands regering avsätter 600 miljoner i lånegarantier till rederierna. Det framkom när regeringen presenterade sin nya tilläggsbudget, den största i landets historia.

I Brändö-Kumlinge församling har prästen Kent Danielsson tagit till nya grepp för att nå ut till församlingen under rådande omständigheter. Gudstjänster, högläsning och meditation är några saker som han delar med sig av.

Eftersom Gränsbevakningens arbetsinsats nu är riktad mot gränskontrollerna rekommenderar man människor att inte åka ut till skärgården.
– Det är statistisk fakta att ju fler människor som rör sig i ett område, desto större är också olycksfrekvensen där. Det är självklart att allt utöver gränskontrollerna påfrestar vår redan ganska påfrestade personal, säger Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar att Finlands regering omöjliggör för svenska läkare att arbeta på Åland.
– Det optimala hade varit att ha samma regler som för finsk personal som jobbar i Sverige, säger han.

Mariehamns skolor ska erbjuda de elever som får distansundervisning att hämta skollunch från sin skola. Det beslutade bildningsnämnden i Mariehamn vid ett möte i går. 

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Finlands regering vill inte Åland något illa. Vi vill också att Åland ska klara coronakrisen med så få smittade som möjligt, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Ålandstidningen.

Landskapsregeringen (LR) tycker att den finska regeringens beslut om att sjukvårdspersonal från Sverige ska sitta i karantän ska ändras.
– De har inte full förståelse för att vår sjukvård bygger på utbyte med Sverige, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Barn i bild

Fler nyheter