Publicerad 23 juli 2019 kl. 18:21

Flera inbrott i bostäder på Klinten

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Flera inbrott i privata bostäder utreds efter en stöldräd på klinten. Under tisdagskvällen genomförde polisen, som i nuläget vet lite om händelserna, platsundersökningar på brottsplatserna.

Polisen mottog under tisdagen anmälningar om flertalet inbrott på Klinten i Mariehamn. Inbrotten ska ha skett i privata bostäder och rubriceras inledningsvis som grov stöld.
Under tisdagskvällen genomfördes brottsplatsundersökningar på de berörda adresserna men kommissarie Tommy Thörnroos hade vid tidpunkten lite att säga om ärendet.
Hur många inbrott handlar det om?
– Jag vill inte gå in på några detaljer i det här skedet. Det är flera, men färre än fem.
Han säger att polisen, ganska omgående efter att man tagit emot anmälningarna, valde att vända sig till allmänheten.
– Vi vill se om det är någon som rört sig i området de senaste dagarna som kan ha sett något.
Inbrotten har alltså inte enbart skett under tisdagen?
– Det är för tidigt att säga. Men det finns en möjlighet att de skett under flera dagars tid
Samtliga inbrott på klinten
Tommy Thörnroos bekräftar att samtliga inbrott har genomförts på Klinten men vill i nuläget inte gå ut med några adresser. Han vill inte heller gå in på vad tjuven eller tjuvarna tagit med sig eller om polisen har någon misstänkt.
– Det är ingenting jag kan gå in på i det här skedet. Nästa steg är att analysera den information vi får in och sedan se vad vi får för tips från allmänheten. Vi kommer att gå ut med mer information så fort vi har den.
Polisen tar emot tips på telefonnummer 0408479550 och via e-post på adressen tips.aland@polisen.ax.

Det blir vanligare med skyddsglas i butiker, restauranger och apotek runt om på Åland.
– Jag gör allt jag kan för att skydda personalen, säger Ingrid Qvarnström, apotekare vid Första apoteket i Mariehamn.

Det har nu gått åtta dagar sedan det senaste fallet av covid-19 konstaterades på Åland, meddelar landskapsläkare Knut Lönnroth.
Följ direktrapporteringen från dagens presskonferens nedan:

En cupfinal på hemmaplan, en silverpremie och ökade tv-intäkter fick IFK Mariehamn Ab:s resultat för 2019 att visa på en mindre förlust än budgeterat.
– Men i det långa loppet fungerar det naturligtvis inte, säger styrelseordförande Dan Mikkola.

Sången och musiken kom tidigt in i Ulf ”Uffe” Anderssons liv. Efter att han som elvaåring vann första pris i en talangjaktstävling har sång- och musikintresset bara fortsatt.

Paf får rätt att få domen om penningtvätt av oaktsamhet prövad i Högsta domstolen. Det meddelar HD i dag.

Ett nytt fastighetsbolag ska bygga två nya hallar med affärslokaler på Möckelö.
– Det kommer att bli efterfrågan på lokaler när krisen är över. Läget är idealiskt, säger Jan-Erik Eklund, som ska bygga i egen regi.
Bygget ska enligt planerna starta i augusti.

Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) känner till kritiken mot Finnveras avgifter för likviditetslånen. Men han säger att de går att undvika.
– Man kan ta ett eget lån om man har säkerhet, det berättigar också till bidraget.

Ålands näringsliv hjälper företagare att ansöka om likviditetslån från bank och Finnvera. Vd Anders Ekström känner till kritiken mot låneupplägget.
– Det finns företag som lånet passar väldigt bra för, men också de som det inte alls passar för.

Hubertus von Frenckell tänker ansöka om det likviditetslån som landskapsregeringen erbjuder. Men han är inte förtjust över kostnaderna det medför.
– Man har inte lust att ta lån på de premisserna, men jag har inget annat val, säger han.

Det blåser rejält på Åland under torsdagskvällen. Vid 22.00-tiden var runt 1.100 kunder i Geta samt norra Finström och norra Hammarland samt delar av Lemland utan ström.

Lantrådet har fått frågor om varför LR anstränger sig för att säkra persontrafik mellan Åland och Sverige.
– De personer som jobbar i samhällskritiska sektorer behöver få komma till Åland för att samhället ska fungera. Systemet är uppbyggt på en viss arbetspendling.

Här följer vårt direktreferat från dagens pressinfo:

Kumlinges kommundirektör byter kommun. Den 1 juni tillträder Christian Dreyer sin nya tjänst som kommundirektör i Jomala, ett jobb han ser mycket fram emot.
– Jag tycker om att sätta mig in i nya saker.

Landskapsregeringen och skoldirektörerna möttes i går för att dryfta frågan om skolluncher till de elever som distansundervisas.
– Tillsvidare följer vi statsrådets anvisningar. Det handlar om att hindra smittspridning, säger Kjell Nilsson i Mariehamn.

Barn i bild

Fler nyheter