Publicerad 23 juli 2019 kl. 18:21

Flera inbrott i bostäder på Klinten

Flera inbrott i privata bostäder utreds efter en stöldräd på klinten. Under tisdagskvällen genomförde polisen, som i nuläget vet lite om händelserna, platsundersökningar på brottsplatserna.

Polisen mottog under tisdagen anmälningar om flertalet inbrott på Klinten i Mariehamn. Inbrotten ska ha skett i privata bostäder och rubriceras inledningsvis som grov stöld.
Under tisdagskvällen genomfördes brottsplatsundersökningar på de berörda adresserna men kommissarie Tommy Thörnroos hade vid tidpunkten lite att säga om ärendet.
Hur många inbrott handlar det om?
– Jag vill inte gå in på några detaljer i det här skedet. Det är flera, men färre än fem.
Han säger att polisen, ganska omgående efter att man tagit emot anmälningarna, valde att vända sig till allmänheten.
– Vi vill se om det är någon som rört sig i området de senaste dagarna som kan ha sett något.
Inbrotten har alltså inte enbart skett under tisdagen?
– Det är för tidigt att säga. Men det finns en möjlighet att de skett under flera dagars tid
Samtliga inbrott på klinten
Tommy Thörnroos bekräftar att samtliga inbrott har genomförts på Klinten men vill i nuläget inte gå ut med några adresser. Han vill inte heller gå in på vad tjuven eller tjuvarna tagit med sig eller om polisen har någon misstänkt.
– Det är ingenting jag kan gå in på i det här skedet. Nästa steg är att analysera den information vi får in och sedan se vad vi får för tips från allmänheten. Vi kommer att gå ut med mer information så fort vi har den.
Polisen tar emot tips på telefonnummer 0408479550 och via e-post på adressen tips.aland@polisen.ax.

Pia Eriksson sitter kvar som ordförande för kommunfullmäktige i Lumparland. Även kommunstyrelsens ordförande Brage Wilhelm har blivit omvald.

Efterfrågan på bostadslån är stabil. Låga räntor och fortsatt god ekonomi bland hushållen håller marknaden igång.

– Det är viktigt att inte bli för bekväm med ränteläget. En eventuell skärpt reglering av bostadslånevillkoren är bra, säger Juho-Pekka Savolainen på Nordea.

Mariehamns stad ska tillsätta en arbetsgrupp med ett specifikt fokus på skolelevers välmående.

En orsak till det är att framför allt flickor mår dåligt enligt undersökningen Hälsa i skolan.

Med den nu halvfärdiga ombyggnaden av kaj 3 rustar Mariehamns hamn för större fartyg, fler passagerare och kortare hamntider.
– Tack vare det varma vädret går bygget snabbare än beräknat, säger vd Alef Jansson.

Lars Häggblom (Ob) har valts till ordförande för kommunfullmäktige i Hammarland.
Anders T. Karlsson (C) blir ordförande för kommunstyrelsen.

En barnvagn med ett barn i blev påkörd på ett övergångsställe vid Select i Mariehamn på torsdagseftermiddagen.

– Barnet är fört till sjukhus för kontroll, säger tf räddningschef Karl Nordlund.

En mörk natt ute i de björnrika skogarna i östra Finland blev början på ett framgångsrikt samarbete för Kaj Korkea-aho och Ted Forsström.

Olika former av skrivande har varit en del av deras karriärer, tillsammans och var för sig. Nu är de på Åland för att inspirera niorna till fritt skrivande i tävlingen Skratch.

Förundersökningsledare Olli Hartikainen vid polisen säger att bilbranden i Hammarland med största sannolikhet var anlagd. Nu inväntar polisen analyssvar som ska ge svar på hur branden startat.

Från och med i dag, torsdag, kan man handla mat via nätet på Kantarellen. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande. 
– Vi tror och hoppas att det här ska göra vardagen enklare för våra kunder. Det är inte alltid man hinner eller kan gå till butiken, säger butikschef Elina Fellman. 

Talmanskonferensen väljer att inte föreslå för lagtinget att skilja Marcus Måtar från uppdraget som lagtingsledamot. Samtidigt ger man en känga till partierna och hänvisar till deras ansvar för lagtingets anseende.
– Det är en väldigt stark åtgärd att avskilja en ledamot från sitt uppdrag, det var inte motiverat i det här fallet, säger talman Roger Nordlund (C).

Ålands golfklubb hade rätt att säga upp den anställde mannen 2016. Det meddelar Åbo hovrätt under onsdagen, 20 månader efter att tingsrätten nådde samma slutsats.
Den förlorande mannen döms till att betala klubbens senaste rättegångskostnader om 15.000 euro.

Lagtinget tog i går upp den tredje tilläggsbudgeten, eller städarbudgeten, för 2019. I budgeten äskar landskapsregeringen bland annat om tillägg för att täcka upp Ålands- hälso och sjukvårds stora underskott samt tillägg för att täcka extra uppkomna driftskostnader i skärgårdstrafiken.

Samlingshuset i Jomala blir inte färdigt i januari.
– Vi väntar oss ett nytt datum under nästa vecka, säger Jomalas tekniska chef Magnus Nordin.

Barn i bild

Fler nyheter