Publicerad 6 juli 2020 kl. 15:30

Följ dagens pressinfo direkt kl 16.00

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

I dag håller landskapsregeringen presskonferens om coronaläget på Åland. Vi direktsänder pressträffen direkt med start klockan 16.00.

Ålandstidningen direktsänder veckans pressinfo från landskapsregeringen med anledning av coronaläget. Sändningen startar klockan 16.00.

”Vid plankanten” heter en ny tvåspråkig dramaserie som ska visas på Yle nästa år. Den handlar om fotbollsföräldrar och spelas in i Åbo.
– Jag tror att det blir ganska hög igenkänningsfaktor för föräldrar som har barn i lagidrotter, säger Thomas Fonsell från IFK Mariehamn.

Båtägare, lås in era tillhörigheter! 
Uppmaningen från den åländska polismyndigheten kommer efter en anmälan om stulna bränsletankar i Lumparland. 

Ålands befolkning har för första gången passerat 30.000 invånare.

Albin Jansson har sjungit i åtta år. Nu har han bestämt sig för att ta musikintresset ett steg längre och ska börja studera klassisk sång på en av världens tio bästa musikskolor, Royal Conservatoire of Scotland.
– Jag ska ge det ett försök och se hur det går, säger han.

Efter rekordsvaga bnp-siffror och osäkerhet kring det kommande presidentvalet sjönk USA-börserna kraftigt i torsdags. Flera andra länder går också kraftigt på minus. Allt är ändå inte mörkt.
– Vi är mindre oroliga för bolagens skick nu än för ett par månader sedan, säger Hans Christensen på Ålandsbanken.

När coronakrisen i mars stängde Östersjöns internationella kryssningsmarknad, ställde Tallink Silja snabbt om till inhemska rutter. Gotlandskryssningen visade sig bli en succé. I dagarna börjar man kryssa till Höga kusten.
Sedan 2015 är ålänningen Marcus Risberg vd för Tallink Silja Ab. Han ser många möjligheter men känner också oro över de upprörda och rädda känslorna mellan finnar och svenskar.

Redan i veckan kan Institutet för hälsa och välfärd, THL, komma med en rekommendation om att man bör använda munskydd i kollektivtrafik och på offentliga platser.
– Vi behöver överväga nya åtgärder, säger Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid THL till Yle.

På måndag beger sig Ålandstidningen ut i skärgården för den traditionella artikelserien Strandhugg. Den här gången blir det Kökar och Sottunga som besöks, och invånarna får gärna höra av sig med tips.

I lördags höjdes skatten på bensin och andra fossila drivmedel med drygt fem cent De bilister som Ålandstidningen talat med tar det dock med ro.

Efter ett omsorgsfullt renoveringsarbete kommer snart Kökars Örens gamla fyrlykta att åter tändas. Fast denna gång mitt inne i Karlby.

Många remissinstanser är kritiska till att landskapsregeringens förslag till ny offentlighetslag inte gäller offentliga bolag.
Enligt landskapsregeringen kan öppenheten i stället ökas på indirekta sätt, till exempel genom ägarstyrning.

Under fredagen stängde cykel- och båtuthyraren Ro-No Rent sitt ena uthyrningställe för säsongen, som därmed blev väldigt kort.
Vd Tony Nordlund hoppas ändå att den här sommaren ska kunna leda till något gott framöver.

Barn i bild

Fler nyheter