Publicerad 16 juli 2017 kl. 22:39

Gamla motorer levde upp på Stånkadagen

I lördags var det folkfest i Degerby. Ett stort antal intresserade hade samlats för att se hur gamla motorer åter kom till liv, efter att ha fört en tynande tillvaro de senaste 60 åren.

 

Tingsrätten utfärdar besöksförbud mot den pappa och son som för tre veckor sedan – efter ett vittnesmål  – gick till attack mot den så kallade andremannen i knarkrättegången.
– Blir det inte ett besöksförbud är att jag rädd för att det händer igen, sade pappan till den så kallade andremannen under behandlingen.

Viking Line går mot sitt sämsta resultat på fem år. Hittills i år har vinsten mer än halverats jämfört med de tre första kvartalen 2016, som inte heller var något toppår.
– Det motsvarar varken våra förväntningar eller den affärsplan vi lade upp, säger rederiets vd Jan Hanses. 

Chockhöjningen av Sveriges nya farledsavgifter försvårar sjöfarten mellan Finland och Sverige.
Det säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström som ber Sjöfartsverket ompröva beslutet.

Tidigare talman Roger Nordlunds tavla, målad av Juha Pykäläinen, avtäcktes i dag efter tal av nuvarande talman Gun-Mari Lindholm. 

– Tusen tack, jag känner mig väldigt ödmjuk, säger Roger Nordlund. 

Sedan några månader finns skogsdata för Åland tillgängligt i tjänsten Minskog.fi. Landskapet hoppas webbtjänsten innebär ett lyft för skogsindustrin på Åland.
– Målet är att öka intresset för och aktiviteten i skogen, att hålla igång branschen, säger Tommy Aspbäck, skogsbruksplanerare på landskapets näringsavdelning.

Efter två dagar där självstyrelsen dominerat budgetdebatten var det i stället kortrutten som fick sista dagens största uppmärksamhet.
Reformen försvarade intensivt av regeringsblocket med Centern vill återkalla den investeringsfullmakt lagtinget givit landskapsregeringen.

Viking Line redovisar ett sämre rörelseresultat för det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Resultatet för perioden juli–september faller från 25,3 till 21,3 miljoner euro.

Föraren av den paketbil som krockade med en motorcyklist i Finström i september misstänks för dödsvållande och äventyrande av trafiksäkerheten.

– Jag tycker att det är beklagligt. Men det är ny lagstiftning det handlar om. Posten måste följa lagen som alla andra.
Det säger Elena Lundqvist, facklig ordförande och förtroendeman, om samarbetsförhandlingarna.

Åland Post riskerar tappa flera e-handelskunder vid årsskiftet. Därför tvingas företaget nu kalla till samarbetsförhandlingar som kan resultera i att upp till 30 personer kan förlora jobbet.
– Personalen reagerade samlat, men det är så klart inget roligt besked att få, säger personalchefen Johan Haglöf.

Rättegången mellan Ålands golfklubb och den före detta anställda som sagts upp kommer att hållas den 6 mars 2018.

Åland Post har i dag kallat till samarbetsförhandlingar. Orsaken till samarbetsförhandlingen är att flera internationella e-handelskunder befaras flytta från Åland Post vid årsskiftet. I värsta fall kan uppsägningarna komma att beröra 20–30 personer.

Säl och fågel, framför allt skarv, äter 200.000 ton fisk per år i Östersjön. Det har forskare vid Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet konstaterat i en ny studie.
Forskarna menar att det krävs åtgärder för att minska de negativa effekterna på fiskbeståndet.

Barn i bild

Fler nyheter