Publicerad 31 augusti 2019 kl. 18:29

Glädje och kärlek erövrade Mariehamn

Känslor av glädje, stolthet och kärlek erövrade Mariehamn när Prideparaden i går anordnades för femte gången.
– Jag är lycklig och stolt över att vi sluter upp på det här viset på Åland, säger Anni Lindborg som gick i paraden med sin familj.

798.665 euro. Så mycket får man betala om man vill ha topplägenheten i det planerade åttavåningshuset vid Lotsgatan i Mariehamn.
– Det här är den bästa platsen i Mariehamn, säger projektchef Johnny Sid.

I rättegången mot ledningen i Cdon hördes i går den tidigare vd:n i moderbolaget Mikael Olander, samt den åländske styrelsemedlemmen Daniel Eriksson.
– Jag hade ingen insyn i detaljerna och vi fick aldrig några anmärkningar från myndigheterna, säger Mikael Olander.
Enligt Daniel Eriksson var man helt överens med Tullen om att konceptet var lagligt och han anser därmed att åtalet är ogrundat.
– En fällande dom skulle vara en total mänsklig katastrof.

Landskapsregeringen med lantrådet Veronica Thörnroos (C) i spetsen säger upp avtalet för elhybridfärjan. Men det var en oenig regering som tog beslutet.
– Vi har varit väldigt tydliga med vår linje, säger Moderata partiledaren Annette Holmberg-Jansson som röstade emot förslaget.

En tioårig pojke blev på måndagskvällen vittne till när ett gäng killar hoppade på hans cykel och körde på den med moped i centrala Godby.
– Det var min första cykel som jag köpt för egna pengar, säger han.

Landskapsregeringen har inget emot att sommar- och vintertiden slopas.

Avtalet om elhybridfärjan sägs upp. Det meddelar landskapsregeringen. Regeringspartiet Moderaterna stöder inte beslutet.

Rättegången i Cdon-målet om grovt skattebedrägeri fortsätter den här veckan med vittnesförhör. I dag på förmiddagen hördes den tidigare vd:n i moderbolaget Cdon Mikael Olander, som även var styrelseordförande i Cdon Alandia 2007-2011.
– Jag hade ingen insyn i detaljerna och vi fick aldrig några anmärkningar från myndigheterna.

Finans- och näringsutskottet riktar kritik mot både infrastrukturavdelningen och ÅHS för att de inte tidigare förutsett ökade kostnader. I övrigt föreslår utskottet att tilläggsbudgeten för 2019 respektive 2020 ska godkännas.

Ett utbrott av scharlakansfeber har utbrutit på ett daghem i Mariehamn.
– Det är en vanligt förekommande sjukdom som botas med antibiotika och behandlas i öppenvården, säger klinikchef Christian Johansson på ÅHS.

Företagaren Mikael Holm döms till ett 23 månader långt, villkorligt fängelsestraff för tre penningtvättsbrott.
Enligt Egentliga Finlands tingsrätt måste han, som erfaren affärsman, ha förstått att han hanterade stulna medel i anslutning till torrlastaren Cleopatra.

Socialnämnden ska på onsdag ta beslut om eventuell uppsägning av den lekparksverksamhet som staden köper in från Folkhälsan på Åland. Avtalet gäller fram till 1 januari 2021, men förslaget som ligger är att staden ska förhandla med Folkhälsan om att säga upp avtalet i förtid, från och med 1 juli i år.

Företagaren Mikael Holm döms till ett 23 månader långt, villkorligt fängelsestraff för penningtvättsbrott.
Enligt Egentliga Finlands tingsrätt begick han åren 2014–2015 två fall av grov penningtvätt och ett fall av penningtvätt av oaktsamhet.

Gratulationer från både Finlands och Sveriges regeringar har nu landat hos den nytillträdda landskapsregeringen.

Barn i bild

Fler nyheter